Elspeterweg 42 8171 EV Vaassen

Prijs op aanvraag

Omschrijving

Te koop
De unieke monumentale boerderij De Geelmolen uit 1911 met ligboxenstal en mogelijkheden voor paardenhouderij. De totale perceeloppervlakte bedraagt 29.76.75 ha.

De locatie
De boerderij met bouwjaar 1911 is gelegen aan de Geelmolensche Beek aan de noordwestzijde van Vaassen, nabij kasteel Cannenburch. In het IJsselzoomgebied laat u zich verrassen door de boerenerven, de schouwpaden en de historische wegen. Rust, ruimte en karakteristieke boerderijen bepalen hier de sfeer.
Voorzieningen zijn te vinden in het nabij gelegen centrum van Vaassen. Iets verderop vindt u winkelstad Apeldoorn en het gezellige Hanzestadje Deventer.

Het monument (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Woonboerderij De Geelmolen
Het monument is een zeldzaam voorbeeld van een boerderij uit het begin van de twintigste eeuw, welke zich kenmerkt door een opvallende uitvoering in Landhuisstijl met invloeden van de architectuur van K.P.C de Bazel.
De woning is opgetrokken in rode baksteen en kent een traditionele indeling in voorhuis en achterliggend bedrijfsgedeelte. Het dak is belegd met riet en heeft rode nokvorsten. De nok van het dak is voorzien van een serie markante, vierzijdige ontluchtingskokers met helmdaken. Het dak wordt aan alle zijden doorsneden door opvallend grote, rondboogvormige en in baksteen uitgevoerde dakkapellen, waarbinnen halfronde meerruits vensters zijn toegepast. De gevels zijn uitgevoerd in kruisverband en hebben een gepleisterde plint. De voor- en achtergevel zijn afgewerkt met vlechtingen en hebben dubbele siermetselwerk banden op de scheiding van de eerste en tweede bouwlaag. De meeste vensters, vrijwel allen voorzien van luiken en deels voorzien van veelruits bovenlichten, zijn nog oorspronkelijk.
De voorgevel bezit in het midden een serre-achtige uitbouw onder een met riet gedekt dak.
Centraal in de tweede bouwlaag bevinden zich twee dubbele deuren met Franse balkons.
De rechter zijgevel kenmerkt zich door de uitgebouwde ingangspartij, bestaande uit een in de gevel terug liggend portiek met een houten luifel op bewerkte stijlen. Boven de ingangsluifel bevindt zich een balkon, voorzien van een houten balustrade.

In het bedrijfsgedeelte bevinden zich nog overblijfselen van de hygiënisch ingerichte koestal, zoals de betegelde wanden en een deel van de grupstal. Deze kenmerken maken, dat de boerderij herkenbaar is als een bezit van de hogere klasse.

De indeling van de woonboerderij
De boerderij telt in het voorhuis twee, in het achterhuis één bouwlaag en een zolderverdieping onder een overstekend wolfsdak. In het interieur zijn veel van de oorspronkelijke paneeldeuren bewaard gebleven evenals een haardpartij in een van de woonkamers. Deze bezit een houten omlijsting, een betegeling en een haardplaat.
Begane grond:
Via de entree heeft u aan de linkerzijde toegang tot een kantoorruimte. Verder in de hal biedt deze aan de linkerzijde ook toegang tot de deel. Het achterhuis bestaat uit een gedeelte met stallen aan weerszijden, waarop de dwarsdeel aansluit. Op de begane grond zijn in het voorhuis 2 woonkamers gesitueerd en verder zijn 2 slaapkamers, een keuken, separaat toilet en een badkamer aanwezig. De badkamer bestaat uit een douche en toilet.
Verdieping:
Op de verdieping zijn 7 slaapkamers en een badkamer gesitueerd. De badkamer is voorzien van een ligbad, douche en toilet.

Het watermolengebouw (Geelmolen I en II)
Het in baksteen opgetrokken watermolengebouw bestaat uit een aantal in hoogte verschillende volumes onder een doorlopend, met riet gedekt samengesteld dak. Het dak wordt bekroond door een open klokkenstoel. Aan de beekzijde bevindt zich het eigenlijke watermolengebouw, waarachter schuren en stallen aansluiten.
De voorgevel die direct aan de beek ligt heeft in het midden een opvallende halfrond doorgetrokken dakkapel gevuld met een rond venster. Links in de gevel bevindt zich de opening van het thans verdwenen waterrad.
De rechter zijgevel is gericht naar het tussenplein en vormt de eigenlijke hoofdgevel. Het bouwdeel bezit vier openingen in de gevel met dubbele, houten deuren onder rondbogen. De drie linker deuren worden afgewisseld met twee meerruits drielichten.
Het gebouw heeft een opvallende, langgerekte hoofvorm; u beleeft door de gehanteerde stijl een grote ensemblewerking in samenhang met de andere complexonderdelen.

In het interieur is de oorspronkelijke interne structuur nog goed herkenbaar. In het molengebouw bevindt zich nog het binnenwerk van de molen, die de aandrijving van machines voor het dorsen en bieten snijden verzorgde. In de uitbouw rechts is nog een intern kookhuis aanwezig. Hierachter bevonden zich de varkenshokken.

Het watermolengebouw is op dit moment in gebruik als paardenstal (24,0 x 7,0 m), een centraal gedeelte (13,0 x 7,0 m) en de watermolen (6,9 x 10,0 m). De goothoogte varieert van 2,0 tot 2,6 m, de nokhoogte van 3,5 tot 5,2 m. Het paardenverblijf is voorzien van in totaal 12 boxen. 8 boxen met een afmeting van 3,1 x 3,0 m en 4 boxen van 3,3 x 3,5 m. De spantconstructie van het gebouw is van hout. De aangebouwde ligboxenstal (16,4 x 12,0 m) is gedekt met asbestvrije golfplaten, de overige dakbedekking bestaat uit riet.

De waterpomp
De monumentale waterpomp uit het begin van de twintigste eeuw die zich op het erf bevindt, bestaat uit een gemetselde drinkbak met gepleisterde spatrand. In het midden van de bak bevindt zich de pomp in de vorm van een gemetselde, vierzijdige pijler en een natuurstenen bekroning. In de buitenrand van de bak zijn ringen bevestigd, ten behoeve van het vastleggen van de paarden.

De overige stallen
De voormalige ligboxenstal I
Deze ligboxenstal doet dienst als paardenstal en opslagruimte. Er zijn 6 paardenboxen gerealiseerd van elk 3,6 x 2,0 m. De fundering van de stal is op staal met een houten, niet vrijdragende, spantconstructie. De wanden zijn opgetrokken uit gemetselde spouwmuur.
De afmeting van de ligboxenstal is: 28,0 m lang x 15,5 m breed, met een goothoogte van 2,2 en een nokhoogte van 4,8 m. Het dak is in 2019 voorzien van asbestvrije golfplaten. Er zijn geen isolerende voorzieningen getroffen. De stal was ingericht als 1+1 rijige stal.

De ligboxenstal II
De stal is ingericht als 2+2 rijige stal met een 2 x 6 stands visgraat melkstal. De fundering van de stal is op staal met een stalen, niet vrijdragende, spantconstructie. De wanden zijn opgetrokken uit gemetselde spouwmuur.
De afmeting van de ligboxenstal is: 39,9 m lang x 25,0 m breed, met een goothoogte van 2,0 en een nokhoogte van 6,0 m. Het dak is in 2019 voorzien van asbestvrije golfplaten. Er zijn geen isolerende voorzieningen getroffen.

De loods
De loods heeft een oppervlakte van 223 m2 (24,5 x 9,1 m), een nokhoogte van 5,8 m en een goothoogte van 3,2 m. De vloer is van gestort beton en heeft een stalen spantconstructie. De gevels zijn voorzien van hout met stalen golfplaten en de loods is met asbestvrije golfplaten gedekt.

De grond
De totale oppervlakte van het perceel bedraagt 29.76.75 ha, waarvan u bijna 23 ha als erf, ondergrond, bos en huiskavel kunt aanmerken. Bijna 7 ha is gelegen aan de overzijde van de weg. Het betreft goede kwaliteit zandgrond, bruikbaar als bouw- en grasland.

Rijksmonument
Als u eigenaar bent van een monument komt u mogelijk voor subsidie in aanmerking bij onderhoud of restauratie van dat monument. En wellicht bestaat er voor u zelfs een gunstige financiële regeling voor de aankoop van het object.

Bent u van plan veranderingen aan te brengen aan dit monument (of aan het interieur)? U doet er goed aan u zorgvuldig te laten informeren. Voor veel ingrepen is een Omgevingsvergunning met de activiteit bouwen en/of wijzigen van een monument nodig. Soms zijn beide nodig.
Bestemmingsplan
Boerderij De Geelmolen valt onder het bestemmingsplan Buitengebied Epe, vastgesteld op 23 maart 2017.
Voor de locatie geldt de bestemming 'Agrarisch' en voor een zeer beperkt gedeelte van de oppervlakte 'Bos' (circa 2 ha). Er geldt tevens een dubbelbestemming ter bescherming van waarden, zoals ten behoeve van 'Archeologie 5'.
De gebiedsaanduidingen zijn: 'Droge bos- en heideontginningen', 'Natte heideontginningen', 'Beschermingszone natte landnatuur', 'Reconstructiewetzone-extensiveringsgebied', 'Dekzandruggen en oude bouwlanden', 'Gelders natuurnetwerk' en 'Groene ontwikkelingszone'.

Milieuvergunning
Op 14 december 2016 is de Omgevingsdienst Veluwe IJssel akkoord gegaan met het wijzigen van de veebezetting. U mag op grond van deze wijziging 44 volwassen pony's van 3 jaar en ouder houden; RAV categorie K3.100.

Vraagprijs:
op aanvraag

Gebruiksoppervlak wonen: 398 m2
Gebruiksoppervlak overige inpandige ruimte: 15 m2
Inhoud: 1.549 m3

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
Prijs op aanvraag
Aangeboden sinds
6+ maanden
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Hoofdfunctie
Overig
Mogelijke functie(s)
Paardenhouderij
Soort bouw
Bestaande bouw
Opstallen
4 opstallen

Oppervlakten

Grondsoort
Zand

Kadastrale gegevens

VAASSEN E 1333
Kadastrale kaart
Eigendomssituatie
02 ha 87 a 40 ca (geheel perceel)
VAASSEN E 1626
Eigendomssituatie
02 ha 34 a 60 ca (geheel perceel)
VAASSEN F 996
Eigendomssituatie
01 ha 71 a 45 ca (geheel perceel)
VAASSEN F 1004
Eigendomssituatie
11 ha 59 a 25 ca (geheel perceel)
VAASSEN F 1018
Eigendomssituatie
11 ha 24 a 05 ca (geheel perceel)

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Krijg inzicht in de bereikbaarheid van dit object vanuit bijvoorbeeld een openbaar vervoer station of vanuit een adres.

Elspeterweg 42

Prijs op aanvraag