Plaats 15 2513 AD Den Haag

€ 1.850.000 k.k.

Omschrijving

PLAATS 15 te Den Haag

Algemeen:
Op een gewelidige locatie in het historische hart van Den Haag staat dit prachtige gemeentelijke monument bestaande uit een 4-laags woon-winkelpand uit 1938/39 naar ontwerp van J.J. Brandes. Gelegen aan de Hofvijver, dat van oorsprong een duinmeer was, is De Plaats de plek waar Den Haag is ontstaan. Met een hele rijke geschiedenis is het altijd al een levendig plein geweest.

De geschiedenis (bron: Gemeente Den Haag);
In 1938/39 lieten de van oorsprong Oekraïense modeontwerpster Lydia Dickman-Zorokowitsch Piotrofski en haar Deense echtgenoot Hans Jörgen Dickman een nieuw woon-winkelhuis bouwen aan de Plaats. Dickman ging het pand gebruiken voor haar mode-atelier en -winkel, voornamelijk gespecialiseerd in dameshoeden. Het echtpaar gaf J.J. Brandes (1884-1955) de opdracht om een ontwerp te maken voor het smalle, diepe perceel. Brandes ontwierp een met travertin platen bekleed de voorgevel die opvalt door zijn moderne, grotendeels vlakke uitvoering met spaarzame detaillering die raakvlakken heeft met de Byzantijnse architectuur. De bronskleurige winkelpui wordt van de woonverdiepingen gescheiden door een natuurstenen waterslag, die tevens de onderdorpel is voor de eerste verdieping. De gevel telt twee vensterassen van ongelijke breedte met rondboogvensters van wisselende hoogte. Binnen de openingen zijn ranke stalen vensters gevat. Slechts op enkele plaatsen is sprake van enig reliëf, zoals in de kolommen tussen de vensteropeningen en in de verticale gecanneleerde stroken die als een soort sluitsteen boven de grootste gevelopeningen zitten. Het grote venster op de bovenste verdieping is iets kleiner uitgevoerd dan op de onderliggende verdiepingen en de vensters liggen hierdoor iets meer naar binnen. De gevel wordt afgesloten door een uitkragende lijst die net als de gevel in travertin is uitgevoerd. Intern ontwierp Brandes een ovaal trappenhuis met schalmgat dat de verschillende bouwlagen met elkaar verbindt.

Het pand is van architectuurhistorische waarde als goed bewaard vroeg voorbeeld van een op het Expressionisme en Nieuwe Bouwen geïnspireerd woon-winkelhuis. Het pand vormt een bijzonder ontwerp binnen het oeuvre van de Haagse architect J.J. Brandes, die met name bekendheid geniet van zijn ontwerpen in de Nieuwe Haagse School. Stedenbouwkundige waarde ontleent het pand aan de situering in de historische gevelwand aan de Plaats, waarin het pand een opvallende verschijning vormt.

VVO:

het totale Verhuurbaar Vloer Oppervlak van het gehele gebouw omvat ca. 214 m² wat is verdeeld over 4 lagen. aan de achterzijde bestaat de mogelijkheid om de vloeroppervlakte aanzienlijk te vergroten.

De oppervlakten zijn gemeten op basis van de NEN 2580 . NEN 2580 Meetstaat aanwezig.

Gebruik:

conform het vigerende bestemmingplan mag onderhavige ruimte worden gebruikt als bedrijfsruimte/ kantoorruimte/ winkelruimte/ praktijk, enz.

Bereikbaarheid:

de bereikbaarheid van het gebouw is met eigen vervoer goed te noemen. De belangrijke uitvalswegen, zoals de Utrechtse Baan en de Rotterdamse Baan (aansluiting op de A4 Amsterdam, A12 Utrecht en A13 Rotterdam) en de Benoordenhoutseweg richting Wassenaar (A44 Leiden - Amsterdam) liggen in de directe nabijheid.

Per openbaar vervoer is De Plaats eveneens goed te bereiken. Het Centraal Station ligt nagenoeg op loopafstand. De diverse tram- en buslijnen hebben een halte in de directe omgeving.

Parkeergelegenheid:

Aan de openbare weg zijn in redelijke mate betaalde parkeermogelijkheden aanwezig. Voor langdurig parkeren is het advies om te parkeren in de Parkeergarage Museumkwartier, Malieveldgarage, de garage onder het Ministerie van Financiën, de parkeergarage onder het Plein en de parkeergarage in de Heulstraat.

Opleveringsniveau:

In huidige staat.

Graag verwijzen wij u naar de plattegronden en de film voor een goede indicatie van de ruimten.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 1.850.000 kosten koper
Aangeboden sinds
7 weken
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
Per direct beschikbaar

Bouw

Hoofdfunctie
Bedrijfshal
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1939

Oppervlakten

Oppervlakte
214 m²
Bedrijfshal oppervlak
214 m²
Perceel
70 m²

Indeling

Voorzieningen
Lichtstraten, betonvloer en toilet

Energie

Energielabel
G

Omgeving

Ligging
Stadscentrum/dorpskern
Bereikbaarheid
Bushalte op minder dan 500 m, busknooppunt op minder dan 500 m, NS Intercitystation op 500 m tot 1000 m, NS station op minder dan 500 m, snelwegafrit op 1500 m tot 2000 m, Tramhalte op minder dan 500 m en tramknooppunt op minder dan 500 m
Lokale voorzieningen
Bank op minder dan 500 m

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Krijg inzicht in de bereikbaarheid van dit object vanuit bijvoorbeeld een openbaar vervoer station of vanuit een adres.

Plaats 15

€ 1.850.000 k.k.