Berltsumerdyk 35 9036 MT Menaam

€ 925.000 k.k.

Omschrijving

Deze geheel gerestaureerde kop-hals-romp boerderij ligt tussen Harlingen en Leeuwarden, net buiten het dorp Menaldum. Dit unieke object staat vanaf de 16de eeuw bekend als “Fleringastate” of "Flaringastate". De boerderij staat op een ruime kavel eigen grond van 22.650 m2 en is thans in gebruik als tegel-en aardewerk fabriek “De Albarello”. Het bedrijfsmatige gedeelte is in zijn geheel in 2000 onder architectuur gebouwd na een brand in 2000 en is zonder al te grote aanpassingen geschikt te maken voor voor velerlei doeleinden, zowel voor werk, wonen of hobby. De vloeren zijn van beton en voorzien van vloerverwarming.

Omschrijving object:

In 1998 zijn de kop en hals in hun huidige vorm onder architectuur authentiek gerestaureerd, waarna in 2000 de romp in zijn geheel is opgetrokken en is er, geheel in de 17e -eeuwse stijl, een schuur bijgebouwd.

Het perceel is toegankelijk middels een eigen oprit vanaf de openbare weg en is omsloten door een gracht, omzoomd met diverse soorten hoge boompartijen, geheel passend bij de State.
De kop is op het zuiden gesitueerd en vanaf de openbare weg niet zichtbaar, waardoor je optimale privacy ervaart.
Er zijn geen directe belendingen aanwezig. Voorzieningen als winkels, scholen en huisarts bevinden zich in het dorp Menaldum wat enkele minuten fietsen of lopen is. Menaldum was gelegen in de gemeente Menaldumadeel wat in 2018 is opgegaan in gemeente Waadhoeke.
De A31, de verbinding tussen Leeuwarden en Harlingen ligt op enkele minuten autorijden en bevindt zich halverwege Amsterdam-Groningen.

De in 2000 geheel nieuw gebouwde romp heeft op de begane grond een vloeroppervlakte van ca 500 m2 en op de eerste verdieping ca 320 m2. Alle vloeren zijn van beton waardoor deze ruimten optimaal benut kunnen worden voor wonen, werk of hobby. Het object wordt middels vloerverwarming verwarmd.
Het huidige woongedeelte heeft een inhoud van ca 750 m3 en is gesitueerd in de kop-hals en een deel van de romp.
Indien gewenst kan de huidige romp deels of geheel bij de woning worden betrokken zonder grootschalige verbouwingen. Op dit moment is de begane grond van de romp in gebruik als productie- en expeditie ruimte van de aarde en tegelfabriek. Op de eerste verdieping van de romp liggen de kantoren, de showroom en het atelier.

De technische installaties van de woning en de romp zijn deels gescheiden systemen, aardgas, elektra, water en riolering zijn aanwezig. De verwarming geschiedt middels twee HR CV combiketels.

Oorspronkelijk heeft er op het perceel nog een aparte melkkelder gestaan waarvan de fundatieresten nog zijn bewaard. Hier is naast de kop aan de noordkant in 2007 een recreatiewoning gebouwd waarbij de oorspronkelijke stenen bewaard zijn gebleven.

De in het jaar 2000 gebouwde schuur in 17e -eeuwse stijl, heeft een afmeting van 20 x 9 meter. Deze schuur leent zich uitstekend als praktijkruimte, hobbyschuur, werkplaats, gasten verblijf of paardenstal. De schuur is voorzien van gas, water en elektra en deels voorzien van een zolder.

Bestemmingsplan:

Volgens het vigerende bestemmingsplan rust er op “Fleringastate” een bedrijfsmatige bestemming, met wonen.

In het bestaande bestemmingsplan is het wijzigen van het bestaande gebruik of bestaande functie vereenvoudigd.
In het kader van het bestemmingsplan heeft de gemeente al nagedacht over welke functies erop een bepaald stuk grond of gebouw zou kunnen passen. Zo kan er in veel gevallen vrij snel worden beoordeeld of de plannen van de aanvragen doorgang kunnen vinden. De gemeente kan hierdoor veel sneller antwoord geven op het verzoek van de aanvragen.
Over het algemeen dient hiervoor wel een planologisch afwegingsprocedure te worden door lopen.
De gemeente voert een beleid waarbij noodzakelijke ontplooiingskansen van het buitengebied voorop staat.

Omgeving:

Menaldum is een terpdorp in het noordwesten van Friesland, met ruim 2650 inwoners. Er is een actief verenigingsleven met o.a. diverse sportverenigingen, een toneelvereniging en een biljart- en kaartclub, een levendige middenstand, twee basisscholen, een bibliotheek, een supermarkt, een bakker en een slager.
Er is een goede busverbinding (lijn 97) naar Leeuwarden en Harlingen.

Omschrijving
Bedrijfsmatige gedeelte:

De romp waar de tegelfabriek is gesitueerd, is voorzien van een aparte hal-entree met meterkast en opgang naar de verdieping.
Naast de entreehal (6,2, x 5,2) ligt de expeditieruimte (7,5 x 6,85), de productieruimte (26,8 x 18,1), het laboratorium (7,9 x 2,3), de chemicaliën ruimte (2,5 x 3), de keuken (5,4 x 5,1) en bijkeuken (7,8 x 4).

Beganegrond woongedeelte:

Entree, hal (5,7 x 1,35), toilet met fonteintje, pronkkamer (5,3 x 4,6) met kastenwand en schouwpartij, woonkamer (5,2, x 4,7) met bedstede kasten em openhaardpartij, woonkeuken (5 x 3,7) met kastenwand, klassiek handgemaakte keukenopstelling (granieten aanrechtblad en estrikken vloer) bijkeuken (7,9 x 3,4) en koetshuis-garage (6,6 x 5,0).

Eerste verdieping
bedrijfsmatige gedeelte:

Overloop (8 x 4) een kantine (6,2 x 4,3), kantoren (3,7 x 4,2)(3,7 x 3), het atelier (11,3 x 10,75) en de showroom (7,5 x 4,2). Via het kantoor van de directie en administratie (3,9 x 10,75) is een toegang naar de overloop van het woongedeelte met slaapkamer (5,4 x 5,9).
Over het gehele dakvlak zijn diverse raampartijen aangebracht wat voor voldoende daglicht in elk vertrek zorgdraagt.

Eerste verdieping woongedeelte:
Overloop- zolder (55 m2) slaapkamer (6,5 x 6) inloopkast (2,5 x 2,5) CV kast, L vormige slaapkamer (25m2), badkamer (2,5 x 2,3) met douche 2e toilet en vaste wastafel.

Bijzonderheden
Het object staat niet op de lijst van het Rijksmonumentenregister maar staat op de lijst van het door de provincie uitgevoerde Monumenten Inventarisatie Project (M.I.P.). Op basis van deze inventarisatielijst komt het object binnen het bestemmingsplangebied in aanmerking voor een extra beoordeling van eventuele (ver)bouwplannen omdat de karakteristieke bebouwing zoveel mogelijk beschermd dient te worden.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 925.000 kosten koper
Aangeboden sinds
3 maanden
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Bouw

Hoofdfunctie
Bedrijfshal
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
2000

Oppervlakten

Oppervlakte
521 m²
Bedrijfshal oppervlak
521 m²
Perceel
22.650 m²

Indeling

Voorzieningen
Krachtstroom, betonvloer en toilet
Woonruimte
Aanwezig (aangebouwd, 200 m²)

Energie

Energielabel
A 0,93

Omgeving

Ligging
Landelijk gebied
Bereikbaarheid
Bushalte op 500 m tot 1000 m
Lokale voorzieningen
Bank op minder dan 500 m, ontspanning op 3000 m tot 4000 m, restaurant op minder dan 500 m en winkel op minder dan 500 m

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Krijg inzicht in de bereikbaarheid van dit object vanuit bijvoorbeeld een openbaar vervoer station of vanuit een adres.

Berltsumerdyk 35

€ 925.000 k.k.