Poelestraat 8 9712 KA Groningen

€ 1.100.000 k.k.

Omschrijving

Algemeen
Dit prachtige Rijksmonument is gelegen op een toplocatie aan de Poelestraat in Groningen, nagenoeg op de hoek van de Grote Markt. De markante topgevel in renaissancestijl dateert uit de 17e eeuw, en delen van de constructie stammen zelfs uit de late 15e of 16e eeuw. De winkel (8) is verhuurd aan StadsGarderobe Groningen. De bovenwoning (8a) beschikt over een kamerverhuurvergunning voor drie bewoners.

Locatie
De Poelestraat ligt in hartje stad Groningen. Groningen is een van de zes grootste steden van Nederland en telt ca. 233.000 inwoners (2021). Poelestraat verbindt de Grote Markt met het Schuitendiep, de oostelijke grachtengordel om de binnenstad.
In de afgelopen jaren is de binnenstad van Groningen op de schop gegaan. Nieuwprojecten zoals het Forum en Merckt tekenen tegenwoordig het straatbeeld aan de oostzijde van de Grote Markt. Pal naast het markante Merckt bevindt zich het Rijksmonument Poelestraat 8-8a, met een fraaie 17e -eeuwse gevel. Hoewel het huisnummer anders doet vermoeden staat het pand direct aan het begin van de straat. Tijdens de omringende nieuwbouw is bovendien rekening gehouden met het onderhavige pand; er is ontsluiting gerealiseerd aan de Nieuwe Markt!

Bereikbaarheid
Zowel per OV als per auto is het object uitstekend bereikbaar. Onder het naastgelegen Forum bevindt zich een grote parkeergarage. Binnen een minuut lopen zijn bushaltes op de Grote Markt te bereiken vanwaar met grote frequentie bussen rijden in alle richtingen. Het Groninger Hoofdstation (HS) is per bus slechts 5 minuten.

Kadastraal
Groningen G 4938, groot 98 m² en daarnaast een onverdeeld aandeel in de mandelige gang Groningen G 4655 (rechts naast de ingang Poelestraatzijde).

Indeling
Poelestraat 8 betreft de begane grond en de kelderruimte. Deze is verhuurd aan StadsGarderobe Groningen B.V.. De totale grootte van nr. 8 is 120 m² VVO onderverdeeld in een winkel/publieksgedeelte (ca. 42 m²), kantoor, gang en toilet aan de achterzijde (ca. 36 m²), en de kelderruimte aan voorzijde van het pand (ca. 42 m²). Daarnaast is nog een afgesloten binnenplaats van. ca. 11 m² aanwezig.
De bovenwoning Poelestraat 8a is verhuurd aan één persoon, welke de woning deelt met twee medebewoners. Er is een kamerverhuurvergunning aanwezig voor maximaal drie bewoners. De bovenwoning omvat totaal 84 m² GBO op de eerste verdieping. De drie kamers zijn respectievelijk 19,1 m², 16,9 m² en 10,4 m² GBO. Daarnaast beschikt de woning over een aparte keuken (6,6 m²) en een badkamer (2,7 m²). Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde is er een zolderruimte aanwezig van respectievelijk 37,7 m² en 19,2 m². De totale bruto vloeroppervlakte is van de woning omvat volgens het NEN2580 meetraapport 196,5 m².

Huur
Poelestraat 8
Actuele huurinkomsten: EUR 26.187 pj.
Indicatieve huurwaarde: EUR 30.000 pj.
Poelestraat 8a
Actuele huurinkomsten: EUR 12.240 pj.
Indicatieve huurwaarde: EUR 18.000 pj.

Met 'indicatieve huurwaarde' wordt bedoeld de huurprijs welke al of niet onder nadere voorwaarden - nadat het object opnieuw te huur is aangeboden - mogelijk kan worden bedongen.

Overig
-Voor een nieuwe winkelpui is tot maximaal een bedrag van EUR 5.000 beschikbaar.
-Ontsluitingsmogelijkheid van het pand aan achterzijde, zijde Nieuwe Markt.
-Een woningontsluiting is juridisch in de maak. Deze ontsluiting loopt dan via het trappenhuis van de naastgelegen nieuwbouw.
-De woningentree aan de Poelestraat kan eventueel weggehaald worden waardoor de winkelruimte groter wordt.
-Voor aanvang van de bouwwerkzaamheden van de direct omliggende percelen heeft een bouwkundige nulmeting plaatsgevonden.
-Onder voorwaarden geldt voor dit perceel nog de mogelijkheid voor een duurzaamheidssubsidie van EUR 4.000.
Voor meer informatie wordt verwezen naar het IM.

Verkoopproces
De verkoop vindt plaats via een transparant verkoopproces. Geïnteresseerden kunnen het Investment Memorandum (IM) aanvragen voor meer informatie. Als er echte belangstelling is kan een geïnteresseerde de Informatiemap aanvragen, waarin alle relevante documentatie van het object is opgenomen. Op afspraak kunnen bezichtigingsmomenten worden ingepland. Voor het inleveren van de biedingen, de selectie van kandidaten en de gunning staan de regels omschreven in de 'process letter'. De verkoop vindt plaats op basis van "as is, where is". Notaris: Notaris Mr. A.J. Nielsen te Groningen. Alle verdere verkoopdocumentatie is opgenomen in de Informatiemap.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 1.100.000 kosten koper
Aangeboden sinds
3 maanden
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Hoofdfunctie
Belegging
Mogelijke functie(s)
Winkelruimte
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
Voor 1906

Oppervlakten

Oppervlakte
204 m²

Indeling

Woonruimte
Aanwezig (inpandig, 84 m²)

Energie

Energielabel
Niet beschikbaar

Omgeving

Ligging
Stadscentrum/dorpskern
Bereikbaarheid
Bushalte op minder dan 500 m, NS Intercitystation op 1000 m tot 1500 m en snelwegafrit op 2000 m tot 3000 m

Beleggingsobject

Bruto huuropbrengst
€ 36.240 per jaar
Huurders
2 huurders

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Krijg inzicht in de bereikbaarheid van dit object vanuit bijvoorbeeld een openbaar vervoer station of vanuit een adres.

Poelestraat 8

€ 1.100.000 k.k.