Dorpsweg 116 1697 KG Schellinkhout

Verkoop bij inschrijving

Omschrijving

De Martinuskerk in Schellinkhout is een Nederlands Hervormde dorpskerk, prachtig gelegen aan het Markermeer, aan de voet van de Westfriese Omringdijk. Het dorpje Schellinkhout is een klein dorp dat haar landelijke karakter heeft behouden en in de zomer veel toeristen trekt. De rijksmonumentale Martinuskerk is eigendom van BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed. BOEi wil het monument bij inschrijving verkopen en zoekt een eigenaar die de kerk een nieuwe functie zal geven. Het streven is om tot een herbestemming te komen die recht doet aan het monument en waardoor het
cultuurhistorisch karakter wordt behouden.

VERKOOP BIJ INSCHRIJVING:

BOEi is eigenaar van de Martinuskerk in Schellinkhout (gemeente Drechterland) en heeft besloten tot verkoop bij openbare inschrijving. De kerk is te bezichtigen tijdens een van de volgende kijkdagen:
woensdag 7 juli tussen 09.30 en 12.00 uur en
maandag 30 augustus tussen 14.30 en 17.00 uur.

Uiterlijk 30 september om 16.00 uur kan middels het inschrijfformulier een bieding worden uitgebracht.
Het inschrijfformulier kunt u aanvragen per mail aan M.SIMONS(apenstaartje)BOEI(punt)NL

Daarnaast kunt u ook de website van BOEI raadplegen

BOEi is een non-profitorganisatie die zich inmiddels 25 jaar bezig houdt met de herbestemming van cultureelerfgoed: industriële, religieuze en agrarische (rijks)monumenten en gebouwen van bijzondere betekenis. Zij doet dit vanuit verschillende invalshoeken: als investeerder, als ontwikkelaar maar ook als adviseur. Aandeelhouders zijn AM Wonen, BPD Europe BV, Stichting Oranje Fonds, NEXT Real Estate (VORM), Bank Nederlandse Gemeenten, Vesteda, VolkerWessels, TBI en Stichting Vrienden van BOEi.

KENMERKEN:

Ligging;
Schellinkhout is een lintdorpje aan het Markermeer 3 kilometer ten zuidoosten van Hoorn. De hoofdweg loopt als een slingerweg door het dorp langs vele mooie karakteristieke stolpboerderijen en landerijen, wat het dorp de bijnaam ‘dorp met de drieëndertig bochten’ heeft bezorgd. Schellinkhout telde 900 inwoners in 2020. De Martinuskerk ligt aan de voet van de dijk die het dorp tegen het water beschermt. Vroeger toen Schellinkhout nog een vissershaven had, was dat het water van de
Zuiderzee, later dat van het IJsselmeer en nu van het Markermeer.Het oude raadhuisje van Schellinkhout uit 1765 bevindt
zich op enkele passen van de kerk. Even verderop langs de dijk draait de Grote Molen uit 1630. Kerk, raadhuis en molen zijn Rijksmonumenten. Schellinkhout is geliefd bij wandelaars en fietsers maar ook bij watersporters die voor het strandje komen,
dat vlak bij de kerk ligt. Het strandje is een geliefde kitesurfspot door de langzaam aflopende bodem ver het Markermeer in en door de meestal aanlandige wind.

Geschiedenis;
De kerk is vernoemd naar de heilige Sint Maarten en wordt in 1365 voor het eerst genoemd in de archieven van het bisdom Utrecht. Het oudste deel van het gebouw, het gotische koor, stamt uit het begin van de 14e eeuw. De Martinuskerk was oorspronkelijk een katholieke kerk. Na de reformatie kreeg de kerk in 1573 voor het eerst een gereformeerde predikant. De kerk is tot 2014 voor diensten gebruikt en biedt op dit moment incidenteel plaats aan sociale en culturele activiteiten in het dorp, georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Martinuskerk.

Ontwerp;
De aan Sint Martinus gewijde kerk is een éénbeukige kruiskerk met een driezijdig gesloten koor en een ingebouwde toren van drie geledingen met een zgn. ingesnoerde naaldpits. De spits is niet origineel en dateert waarschijnlijk uit 1839. De buitengevels zijn opgetrokken uit rode bakstenen.
Het oudste gedeelte van de kerk, het gotische koor aan de oostzijde, dateert mogelijk uit de tweede helft van de veertiende eeuw. Het dwarsschip verrees midden 15de eeuw en het oostelijk deel van het schip volgde later die eeuw. Het westelijke schipgedeelte en de toren kwamen begin 16de eeuw tot stand. In de toren hangt een klok uit 1526 van Geert van Wou, de belangrijkste klokkengieter die Europa gekend heeft. Het interieur kenmerkt zich onder meer door houten tongewelven en trekbalken met op de hoeken van de kruising houten schalkbeeldjes.

Tot de kerkinventaris behoren een preekstoel en doophek uit het midden van de zeventiende eeuw, en een door P. Flaes gebouwd orgel uit 1872.

Rijksmonument;
Het gebouw is in 1974 aangewezen als Rijksmonument en staat geregistreerd onder monumentennummer 37139.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
Verkoop bij inschrijving
Aangeboden sinds
2 maanden
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Hoofdfunctie
Culturele instelling
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1365

Oppervlakten

Oppervlakte
399 m²
Perceel
520 m²

Energie

Energielabel
Niet beschikbaar

Omgeving

Ligging
Landelijk gebied

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Krijg inzicht in de bereikbaarheid van dit object vanuit bijvoorbeeld een openbaar vervoer station of vanuit een adres.

Dorpsweg 116

Verkoop bij inschrijving