• Verkocht

Raadhuisplein 1-3 4147 AN Asperen

Prijs op aanvraag

Verkoopgeschiedenis

Aangeboden sinds
6 december 2021
Verkoopdatum
28 april 2022
Looptijd
4½ maand

Omschrijving

TE KOOP, VERKOOP BIJ INSCHRIJVING
De verkoop behelst een perceel grond met daarop gesticht het gemeentelijk Monument Raadhuis en het voormalige Gemeentehuis, welke gebouwen via een bovengrondse corridor met elkaar verbonden zijn, alsmede het landschapspark, erf en aanhorigheden. De beide gebouwen zijn zowel aan de binnen- als buitenzijde goed onderhouden. Op eigen terrein is parkeergelegenheid voor voldoende auto’s.

Het Raadhuis is een karakteristieke villa uit 1893, prachtig gesitueerd in het park, uitkijkend op de vijver en is verdeeld over een kelder, begane grond, 1e verdieping en kapverdieping. De vloeren zijn door middel van constructieve wanden ingedeeld in diverse vertrekken, variërend in afmeting. In 1952 is de villa in gebruik genomen als Gemeentehuis. Op de begane grond is de voormalige trouwzaal.

Het voormalige Gemeentehuis betreft een kernkantoor met per bouwlaag drie respectievelijk twee vleugels. Het gebouw is verdeeld over een souterrain, begane grond en 1e verdieping. Het souterrain ligt aan de voorzijde verdiept onder maaiveldniveau. Op de 1e verdieping is de Raadzaal. Hier is ook de bovengrondse corridor naar het Raadhuis.

ALGEMEEN
In 1893 is de villa gebouwd op de plaats van het voormalige Asperense kasteel. Na 1952 is het in gebruik genomen als Raadhuis en ambtswoning voor de burgemeester. In 1977 is de villa gerestaureerd en in zijn geheel tot Raadhuis ingericht.

In 1988 is door de toenmalige burgemeester de eerste steen gelegd voor het moderne Gemeentehuis in drie bouwlagen.
Het Raadhuis en het Gemeentehuis zijn te bereiken via een statige oprijlaan. De oprijlaan is prominent gelegen in de dorpskern van Asperen aan de Nieuwstraat hoek Voorstraat tegenover de Nederlands Hervormde Kerk Asperen. Er is een muziek prieel bij de oprijlaan naar het Gemeentehuis.

Rondom de opstallen zijn op eigen terrein voldoende parkeerplaatsen beschikbaar. De parkeerplaatsen aan de achterzijde van het Gemeentehuis worden op dit moment ook, met toestemming van de gemeente, gebruikt door de bewoners van de naastgelegen woningen. Via de Vrouw Elburgstraat zijn deze parkeerplaatsen ook bereikbaar. Een deel van het parkeerterrein aan de achterzijde blijft publiek domein om onder andere de bewoners van de omliggende woningen te laten parkeren.

Een belangrijk detail van het Raadhuis en Gemeentehuis is de ‘groene’ ligging in een parkachtige omgeving, prominent aan de vijver.

ASPEREN
De woonplaats Asperen, met stadsrechten, maakt thans onderdeel uit van de gemeente West Betuwe en is gelegen op ongeveer 2 km afstand van Leerdam. De gemeente West Betuwe bestaat uit 24 dorpen en 2 kleine steden.

Asperen kent een inwoneraantal van 3.209 personen (per 1 januari 2019), verdeeld over circa 1.240 huishoudens en heeft een totale oppervlakte van circa 402 hectare, waarvan 380 hectare land en 23 hectare water.

Asperen maakt onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie en is gelegen aan de rivier de Linge, die met 108 km lengte de langste rivier van Nederland is. Het gebied rondom de Linge is het meest populair voor haar natuurbeleving, recreatie en toerisme.

BEREIKBAARHEID
Asperen is gelegen in het gebied tussen de rijkswegen A2, A15 en A27 en is gemakkelijk bereikbaar via de provinciale wegen N484, N327 en N848. De rijafstand tot de A2 is circa 15 minuten, tot de A15 circa 6 minuten en de A27 is te bereiken binnen circa 18 minuten.

Via een busverbinding is het NS-station Leerdam binnen 10 minuten bereikbaar.

KADASTRALE GEGEVENS
Gemeente: Asperen
Sectie: A
Nummer: 2344
Grootte: door het kadaster is een voorlopige grootte van 3.985 m2 toegekend
Definitieve opmeting door het Kadaster vindt nog plaats.

Op de nummers 2343 en 2344 rust een publieke beperking ‘Besluit op basis van Monumentenwet 1988’.
Op nummer 2344 rust tevens een publieke beperking ‘Besluit op basis van artikel 9.1 Wet Natuurbescherming’.

Het Raadhuis is aangewezen als een gemeentelijk Beschermd Monument.

BIJZONDERHEDEN
Ten laste van het perceel nummer 2344 dient een recht van overpad gevestigd te worden voor het publieke(wandel)pad vanaf het Raadhuisplein naar het naastgelegen wandelgebied en de openbare speeltuin Park Asperen.
Tevens is het pad bestemd voor toegang met onderhoudsvoertuigen ten behoeve van het onderhoud van het wandelgebied en de openbare speeltuin.

Voorts is er een duiker onder het gemeentehuis voor de onderdoor-stroming van water. Deze verbinding moet in stand worden gehouden en waar nodig hersteld of vernieuwd te worden.

BESTEMMINGSPLAN
Op grond van de vigerende beheersverordening Asperen (inwerkingtreding per 01-06-2017), overgenomen uit bestemmingsplan “kern Asperen”, hebben het Raadhuis en het Gemeentehuis een maatschappelijke bestemming.

De grond en panden zijn bestemd voor sociale, maatschappelijke, educatieve en openbare dienstverlening. Hieronder valt onder andere: gezondheidszorg, zorg en welzijn, jeugd/kinderopvang, onderwijs, religie, uitvaart, bibliotheek, openbare dienstverlening, verenigingsleven, gevangeniswezen en/of defensie/militaire zaken.

De gemeente West Betuwe staat onder voorwaarden een herbestemming tot woonbestemming toe, waarbij de nieuwe woningen, al dan niet grondgebonden, in hoofdzaak invulling moeten geven aan het gemeentelijk huisvestingsbeleid. Voor deze locatie betekent dat de doelgroep starters en senioren. Voor het verkrijgen van een nieuwe bestemming dient de normale planologische procedure doorlopen te worden. Daarbij worden de planologische en milieu aspecten meegewogen.

In het Ruimtelijk Kader (stedenbouwkundige verkenning) d.d. september 2021, opgesteld door Pouderoyen Tonnaer in opdracht van de gemeente West Betuwe is een aantal randvoorwaarden opgenomen, waaronder:
het Raadhuis moet behouden blijven
het Gemeentehuis mag gesloopt worden
vervangende nieuwbouw mag maximaal een bouwvolume hebben gelijk aan het bouwvolume van het Gemeentehuis
de nieuwbouw dient ruimtelijk aan te sluiten op de huidige (woon) belendingen.

DIVERSE ONDERZOEKEN
Ten behoeve van de verkoop zijn diverse onderzoeken uitgevoerd, zoals het Ruimtelijk Kader, Geuronderzoek, Akoestisch onderzoek, verkennend bodemonderzoek, asbestinventarisatie. Op aanvraag zijn deze onderzoeken beschikbaar.

OPLEVERINGSNIVEAU
Het verkochte wordt opgeleverd "as is, where is", leeg en ontruimd.

BIJZONDERHEDEN
- De Muziektent, het kunstwerk en de oprijlaan blijven deel uitmaken van het publieke domein en blijven derhalve eigendom van de gemeente West Betuwe.
- De parkomgeving blijft eveneens eigendom van de gemeente West Betuwe.
- De bomenrij langs het parkeerterrein aan de zuidoostzijde van het Gemeentehuis, zijnde de achterzijde woningen Vrouwe Elburgstraat 1 t/m 11) maakt deel uit van het Verkochte en dient in stand te worden gehouden.

VERKOOPPROCEDURE
Verkoper wenst te verkopen uitsluitend op basis van het ‘as is, where is’ principe, leeg en ontruimd.
In de beschikbare dataroom wordt de verkoopprocedure uitvoerig beschreven.

Bezichtiging van het Raadhuis en het Gemeentehuis op de kijkdagen van 10.00 tot 14 uur:
- 8 december 2021
- 9 december 2021
- 15 december 2021

Bieding (onvoorwaardelijk) via biedingsformulier, uitsluitend in te dienen bij Trium Notarissen in Geldermalsen uiterlijk donderdag 27 januari 2022, voor 13.00 uur. Het biedingsformulier is toegevoegd in de dataroom.

Voorbehoud CDD onderzoek en Bibob-onderzoek naar koper en entiteit koper.

Recht van gunning verkoper, bekendmaking minimaal 3 weken na openen enveloppen met biedingsformulier; in geval van een Bibob-onderzoek kan er sprake zijn van een voorwaardelijke gunning

DATAROOM
Alle beschikbare informatie betreffende het Raadhuis en het Gemeentehuis is beschikbaar in de dataroom. Geïnteresseerden accepteren eerst een geheimhoudingsverklaring alvorens toegang tot de dataroom verkregen kan worden.
Voor het verkrijgen van toegang kunt u contact opnemen met Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting B.V.

Kenmerken

Overdracht

Laatste vraagprijs
Prijs op aanvraag
Aangeboden sinds
6 december 2021
Status
Verkocht
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Bouw

Hoofdfunctie
Culturele instelling
Mogelijke functie(s)
Kantoorruimte
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1893

Oppervlakten

Oppervlakte
2.462 m²
Perceel
3.985 m²

Energie

Energielabel
Niet beschikbaar

Omgeving

Ligging
In woonwijk, landelijk gebied en aan vaarwater

Betrokken makelaar

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Krijg inzicht in de bereikbaarheid van dit object vanuit bijvoorbeeld een openbaar vervoer station of vanuit een adres.