Bokhovense Maasdijk 12 5221 BP Den Bosch

€ 2.100.000 k.k.

Omschrijving

Het Bokhovense Veerhuis.

Villa uit de 19e eeuw met weergaloos uitzicht over een bocht in de Maas.

De gecombineerde 'drone- en style-video' is de mooiste video die wij ooit gemaakt hebben. In de video vliegt de drone ook langs en over de aanlegsteiger.

Een panorama als bij ''die Lorelei".
Ook voor schippers een markant navigatie object. Zeker in het epoche waarin de villa werd gesticht en schippers nauwelijks kaartmateriaal hadden.

Verkeersbruggen en andere markante gebouwen waar men op kon navigeren waren er nog niet. We spreken over het jaar 1875.
Typisch Neorenaissance met een rechthoekige bouwmassa en een afgeplat leistenen schilddak. Liefhebbers van Neorenaissancearchitectuur kunnen hier de vele details opsporen: De gedrukte korfbogen, een rijkelijk bewerkte kroonlijst, een geprofileerde bakgoot en vooral de dakkapellen met zware wangen.

Tegen het einde negentiende eeuw, toen deze villa werd gebouwd, moet zij als bijzonder luxe zijn ervaren.
De onderscheidende architectuur doet dat nog steeds.

Beter goed geleend dan slecht verzonnen;
De samenvatting van de afdeling monumenten van de gemeente 's-Hertogenbosch in de volgende bewoording:

"Het gebouw heeft monumentale waarde vanwege de gevels, de bouwmassa en de situering. Het ensemble draagt hieraan bij. Het pand heeft cultuurhistorische betekenis en is representatief voor de negentiende-eeuwse dijkbebouwing''.

Kort en bondig en daarmee is ook de aantrekkingskracht van dit cultuurhistorisch pand uitgedrukt: het ensemble van gevels, bouwmassa en situering. (de bocht in de Maas)

Na redelijk wat granaatinslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het veerhuis gerestaureerd en uitgebouwd tot een mondain horecacomplex.

Het betreft een gemeentelijk monument, beperkt tot de gevels het dak van de dijkwoning.

Omschrijving
Vintage café met een tweede gelagkamer waar men vroeger onder andere executieveilingen hield. Het gewone café was voor stamgasten en handelsreizigers. Op zondagen vooral in september zitten beide ruimtes en het terras vol met pelgrims op bedevaart naar St Cornelius in de middeleeuwse kerk.

De orangerie:
Een enorme orangerie uit 2018 met hightech elektrische bedienbare dakluiken en wanden. Elektrische overheadverwarming in combinatie met vloerverwarming. HR++ glas en 'vol geschuimde' gemoffelde profielen. Het uitzicht is ongekend. Waarvoor u deze ruimte ook gebruikt, alles is optimaal geïsoleerd volgens de allerlaatste kennis op het gebied van isolatie en klimaatbeheersing.

Het niet door muren gehinderd uitzicht over de Maas in deze vier seizoenen orangerie is 24/7 boeiend. De nationale vlag op de achtersteven geeft weer welke taal men aan boord spreekt. Wie weet komen zij van voorbij Dinant of het verre Frankrijk. Duitse en Nederlands vlaggen ziet men ook. In de schemer wegdromen je afvragen wat de bestemming is.

Juist in deze bocht geeft het wisselend patroon van met de navigatieverlichting de koerswijzing aan. Een bijzonder schouwspel dat vele voorbijgangers een poosje doet stilstaan.
Vanuit deze orangerie overziet u de bocht met elke avond dit wisselend patroon van rood bakboord-, groen stuurboordlicht in combinatie met helder stoom- en heklicht.
(De faciliteiten van deze orangerie worden gedemonstreerd in de video)

Een tweetal keukens: de een heeft het karakter van een spoelkeuken de andere die van een keuken ter bereiding van gerechten voor de 'kleine kaart' met diverse apparatuur.

Achterhuis:
Een tot feestzaal omgebouwd achterhuis. Hier ziet men de oorspronkelijke zware gebinten van het stallencomplex van de aloude herenboerderij. Het ziet er heel rustiek uit en is behoorlijk authentiek gebleven. Toilet groep met voldoende toiletten en wastafels voor alle genders.
De zware zolder moest, behalve het dak, veel kunnen torsen zoals hooi, strooi en zaaigoed. Deze zolder is nader in te delen. Wel is er een raveling ooit bedoeld voor een balustrade om op de verdieping dinerende gasten enigszins in contact te brengen met hen die op de begane grond feesten of dineren.

Serre aan achterzijde:
Serre grenzend aan de buitentuinen voor openlucht/tuinfeesten. De buitentuinen zijn voorzien van een nieuw gazon.
Bergruimte voor buitenmeubilair.

Eerste verdieping
Tienerslaapkamer. Badkamer met toilet en wastafel.

Niet nader ingedeelde enorme kamer met weergaloos 180 graden uitzicht over de rivier doormiddel van authentieke dakkapellen en moderne glaspartijen.
Deze dakkapellen zijn zo groot dat men ze vanuit de eerste verdieping ervaart als dakkappellen met venterbanken als een rondzit waar men daadwerkelijk plaats kan nemen. In de Engelstalige omschrijving gebruiken wij de aanduiding 'Bay windows'. Alledaags Engels voor een erker. Maar in deze context heeft het een extra lading. De bocht is ook een soort van baai.

Een bruisende en sensationele beleving om vanuit deze 'authentieke barokke erkers' de meanders van de rivier te overzien.

Dit tafereel kan zo mogelijk nog fraaier.
Met uw eigen luxueuze jacht, als een zwaan afgemeerd, aan uw ‘’eigen’’ robuuste steiger in de Maas.

Tweede verdieping
Overloop met zolder.

Overige verdiepingen
Zolder boven achterhuis.

De zware zolder moest, behalve het dak, veel kunnen torsen zoals hooi, strooi en zaaigoed. Deze zolder is nader in te delen. Wel is er een raveling ooit bedoeld voor een balustrade om op de verdieping dinerende gasten enigszins in contact te brengen met hen die op de begane grond feesten of dineren.

Tuin
Tuin
Voortuin:
Riverside terras met ongekend uitzicht.

Achtertuin:
Gazon van 120 meter lang en 48 meter breed op het Zuid-Westen.
Ongehinderd zonovergoten gedurende de gehele dag.

Zij-tuin:
Met een afmetingen van 29 bij 13 meter is de zij-tuin bijzonder groot. Het is een enorme ravottuin met professionele speeltoestellen.

Bijzonderheden
Het Brabants Dagblad van 26 juli 1961 kopte: "Eén dagje Bokhoven is veertien dagen vakantie."
In dit artikel werd geschreven dat in Bokhoven niets te doen is behoudens op een warme zomerdag en op de zondagen in september. Verder helemaal niets. In het oude dorp ademen zeven voorbije eeuwen en zo’n tweehonderd dorpelingen die een goed bestaan vieren op beste kleigrond. In dit dorp kijkt men de auto nog na tot hij uit het gezicht verdwenen is’.
Enigszins relativerend doet men dat nog steeds. Behoudens bestemmingsverkeer is het hier nog steeds niet zo druk in de smalle straatjes. Van een onophoudelijke stroom fietsers kijkt men al lang niet meer op. Ze volgen de officiële fietsroutes en komen van over de sluisjes vanuit Gelderland of vanuit 's-Hertogenbosch, gaan hier via de dijk, en het karakteristieke Driekoningenplein naar Heusden Vesting of Vice Versa.
In de maand september staat het middeleeuwse kerkje van Antonius Abt centraal als bedevaartsoort. Pelgrims uit alle windstreken komen dan naar Bokhoven.

Die middeleeuwen heeft Bokhoven nooit helemaal afgeschud. Het praalgraf van 'Gravin Héléna de Montmorency' en 'Graaf Engelbrecht II van Immerseel' trekt nog altijd liefhebbers van 'de traditionele beeldhouwkunst'. Wellicht gaat een vergelijking met de Sixtijnse kapel al snel mank. De vergelijking met de 'Venus van Milo' zeker niet.

's-Hertogenbosch zelf is opgerukt tot waar de auto in 1961 helemaal verdwenen was…
Het fameuze 'stadsgedeelte Engelen - Haverleij' met zijn woonwijken als retro-kastelen is naar Bokhoven toegegroeid. Een natuurlijk gelijkende buffer scheidt de retro architectuur van de deels behouden middeleeuwse architectuur van het Oude Bokhoven. De faciliteiten, van Engelen – Haverleij, de tennisbanen, de 18 holes golfbaan, ''paviljoen restaurant Magnolia's'', de supermarkt, en het gezondheidscentrum zijn daarmee faciliteiten nabij Bokhoven.
Kindcentrum Antonius Abt van oudsher een 'Bokhovense basisschool' met een sterke streekfunctie is door de vestiging in het naburig 'slot Haverleij' terug naar Bokhoven gekomen.

De ontsluiting:

Macro-ontsluiting:
forensen hebben een mogelijkheid om via de doorgaande weg langs de Haverleij-kastelen al snel op de 4-baans weg te komen. (A59)

Micro-ontsluiting: Alle andere weggetjes kronkelen over dijken, brugjes, sluisjes of slingeren door het landschap.
Kortom: het bruisende stadscentrum van 's-Hertogenbosch ligt op vijftien autominuten afstand, met de fiets 20 minuten.

for the description in English please choose Funda in English in the Funda Menu.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 2.100.000 kosten koper
Aangeboden sinds
3 maanden
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Overname

Personeel
Nee

Bouw

Hoofdfunctie
Horeca
Soort horeca
Eetcafé en zalencentrum
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1874

Oppervlakten

Oppervlakte
735 m²
Verkoopvloeroppervlakte
200 m²
Perceel
8.020 m²

Indeling

Aantal bouwlagen
1 bouwlaag
Gelegen op
Begane grond
Woonruimte
Aanwezig (inpandig, 220 m²)

Energie

Energielabel
F

Omgeving

Ligging
Aan vaarwater
Bereikbaarheid
Bushalte op minder dan 500 m, busknooppunt op 4000 m tot 5000 m, NS Intercitystation op 4000 m tot 5000 m en snelwegafrit op 2000 m tot 3000 m
Lokale voorzieningen
Bank op 2000 m tot 3000 m, restaurant op 500 m tot 1000 m en winkel op 1500 m tot 2000 m

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Krijg inzicht in de bereikbaarheid van dit object vanuit bijvoorbeeld een openbaar vervoer station of vanuit een adres.

Bokhovense Maasdijk 12

€ 2.100.000 k.k.