• Verkocht

Welterlaan 45 6419 CN Heerlen

€ 1.495.000 k.k.

Verkoopgeschiedenis

Aangeboden sinds
1 februari 2021
Verkoopdatum
31 augustus 2022
Looptijd
18½ maand

Omschrijving

Historische hoeve op toplocatie gelegen, thans ingericht als bowling & horecacomplex met woonfaciliteit, die echter ook volop kansen biedt voor (partiële) herontwikkeling!

Inleiding

Op de kruising van twee snelwegen wordt nabij de binnenstad van Heerlen op een absolute toplocatie de historische 'Hoeve de Aar' te koop aangeboden. Het complex omvat momenteel nog functies zoals een bowlingcentrum, horeca-, zaal- en vergaderfaciliteiten, evenals een (zelfstandige) bedrijfswoning. Het geheel is hierbij op eigen grond gelegen en voorziet tevens in een royale parkeerfaciliteit voor ca. 75 - 125 personenwagens. Door de uiterst aantrekkelijke en centrale situering binnen de regio Parkstad (circa 250.000 inwoners), de aanwezigheid van de naastgelegen hoofdkantoren van onder andere APG, DSM en het Zuyderland Ziekenhuis, alsmede het aangrenzende natuurgebied 'Weltervijver', biedt de hoeve ook volop mogelijkheden voor nieuwe initiatieven.

In de brochure wordt geprobeerd geïnteresseerden een beeld te schetsen van Hoeve de Aar en de huidige setting. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat een bezoek aan de hoeve en regio zeer wordt aanbevolen, zodat kandidaten zich zelf kunnen overtuigen van de uniciteit en complementaire functies die het complex, de locatie en regio te bieden heeft!

Situering, omgeving en bereikbaarheid

Hoeve de Aar vormt voor velen een begrip binnen de regio Zuid - Limburg. Dit komt enerzijds door de ligging, anderzijds door de activiteiten, zoals bowling, feesten en partijen, die al vele decennia plaatsvinden in en rondom het complex.

De directe omgeving wordt hierbij gekenmerkt door een aantal opvallende elementen, te weten :
- de kruising van twee snelwegen => Ringweg Parkstad / N-281 en de A-79 (Heerlen - Maastricht), waardoor de locatie grote bekendheid geniet binnen de regio en sprake is van een uitstekende bereikbaarheid per wagen of bijvoorbeeld bussen;
- de hoofdkantoren van APG en DSM, evenals de 'Brightlands, Smart Services Campus en het Zuyderland Ziekenhuis, waar naast specialisten ook allerlei expats aan verbonden zijn;
- natuurgebied 'Weltervijver' => grenst aan de achterzijde letterlijk aan de hoeve;
- diverse woonwijken, waaronder Welten, Benzenrade, Aarveld, Bekkerveld en Douve Weien, gekoppeld aan velerlei voorzieningen zoals scholen, sportfaciliteiten, buurtwinkelcentra;
- de binnenstad van Heerlen, die op loopafstand (circa 10 minuten) gelegen is en in een breed scala aan faciliteiten voorziet, waaronder horeca rondom het Pancratiusplein, het recent geopende Maankwartier, Schunck Glaspaleis, bioscopen, een schouwburg en allerhande lokale en nationale retailformules.

Kortom een dynamische omgeving, die bijvoorbeeld op het gebied van horeca volop kansen biedt!

De stad Heerlen vormt hierbij het hart van de regio Parkstad, die eveneens steden zoals Kerkrade, Brunssum en Landgraaf omvat. Binnen een straal van circa 25 KM zijn echter ook plaatsen zoals Sittard Geleen, toeristenstad Valkenburg en de historische studentensteden Maastricht en Aken (D) gelegen.

Activiteiten binnen de regio

Naast bovengenoemde steden, met een gezamenlijk verzorgingsgebied van ca. 1.250.000 personen, zijn nog enkele elementen noemenswaardig die op directe of indirecte wijze allicht van invloed kunnen zijn op de exploitatie van de hoeve in een bredere zin :
- het Zuid - Limburgse heuvellandschap grenst vrijwel aan de locatie. Dit gegeven biedt wellicht kansen voor een combinatie met natuur- of bijvoorbeeld fietsliefhebbers;
- de regio Parkstad voorziet in velerlei evenementen zoals Limburgs Mooiste (grootste fietsevenement voor amateurs in Nederland), Profronde Heerlen of bijvoorbeeld Pinkpop c.q.(op zeer regelmatige basis) liveconcerten van wereldartiesten zoals Bruce Springsteen, Bon Jovi, Guns 'n Roses, Keane, Paul McCartney, Metallica of de Red Hot Chili Peppers;
- tevens omvat Parkstad allerlei (toeristische) trekpleisters, zoals Snowworld (skiën), Themapark Mondo Verde, de Hoogste trappen van Nederland, Museumplein Kerkrade (drie musea), Leisure Boulevard Kerkrade, Gaia Zoo, Blote Voetenpad Brunssum, Kasteel Hoensbroek, Woonboulevard Heerlen, Maankwartier, diverse fietsroutes, bikeparken, enz. Door de ontwikkeling van deze voorzieningen is de regio in 2016 bekroond met de 'Tourism of Tommorrow Award' tot 'Beste (toeristische) Reisbestemming ter Wereld'.

Er is aldus sprake van een complex dat binnen een zeer dynamische omgeving gesitueerd is, hetgeen naast de huidige activiteiten ook tot nieuwe initiatieven zou kunnen leiden. Hierbij zou gedacht kunnen worden aan het creëren van een 'Mobiliteits-hub', maar allicht ook aan de ontwikkeling van short- / longstay voorzieningen, B&B, etc. Mogelijke plannen hiertoe zouden in samenspraak met de gemeente, gekoppeld aan de voorschriften van bijvoorbeeld het vigerend bestemmingsplan, verder vormgegeven moeten worden door de toekomstig eigenaar.

Huidig gebruik / exploitatie

De in het pand gevestigde horeca-exploitatie is verdeeld over een aantal thematische ruimtes, die allen in een uitstekende en sfeervolle staat van onderhoud verkeren. Gebruik vindt plaats middels recepties, bruiloften, bedrijfsfeesten, kinderfeesten, verjaardagen, walking dinners, vergaderingen en lunch / diner-buffetten. Kortom een perfecte setting voor kleine en grotere groepsarrangementen. Diverse buitenterrassen (ca. 120 zitplaatsen) verruimen hierbij de mogelijkheden voor bezoekers.

Verder omvat 'Bowling & Partyhoeve De Aar' 16 volautomatische kunststof bowlingbanen, die voorzien zijn van moderne technieken. De goedgekeurde wedstrijdbanen maken de bowling uitermate geschikt voor de recreant als ook de meer getrainde sportbowler. Tot het bowling gedeelte behoort tevens een receptie- en barfaciliteit met loungeruimte, waar op informele wijze het 'uitje' kan worden nabesproken. Bowlen in combinatie met disco en een DJ? Ook die mogelijkheid is er bij Hoeve de Aar!

De exploitatie van Hoeve de Aar kan vrij van verplichtingen worden opgeleverd. Wel is sprake van een overname som, indien de huidige exploitatie mocht worden overgenomen (meer info onder prijsstelling c.q. op aanvraag).

Indeling en voorzieningen

Commerciële deel
De commerciële ruimte omvat op begane grond een bebouwde oppervlakte ter grootte van ca. 1.875 m², verdeeld over een entree, receptie, bowling, meerdere zalen, restaurant / brasserie, bar(s), vergader- en kantoorruimtes, bedrijfskeuken(s), bergingen, toiletfaciliteiten, enz. Tevens voorziet dit deel in een binnenplaats (300 m2) en serre die aansluit op de royale terrasfaciliteit met speeltoestellen. Onderhavig deel is momenteel geheel ingericht en gebruiksklaar t.b.v. horeca-activiteiten in combinatie met leisure en aanverwante activiteiten.

De eerste verdieping omvat ca. 218 m², verdeeld over personeelsruimtes, een vergaderzaal, bergingen en enkele vides.

Op eigen terrein is verder dus sprake van een parkeerfaciliteit voor enige tientallen personenwagens.

Bedrijfswoning
De zelfstandige bedrijfswoning omvat een entree op begane grond, evenals twee bergingen / kantoorruimtes, doch is verder overwegend op eerste verdieping gesitueerd. Deze woning kent op deze laag een oppervlakte ter grootte van ca.150 m² GBO, verdeeld over een woonkamer, keuken v.v. apparatuur, 3 slaapkamers, badkamer v.v. ligbad enz. De bovengelegen zolder, bereikbaar middels een vaste trap vanuit de keuken, beschikt eveneens een oppervlakte ter grootte van ca. 150 m².

Adressering en kadastrale gegevens

Hoeve de Aar kent als adres Welterlaan 45 (commerciële deel) & 45A (bedrijfswoning) en staat kadastraal bekend als gemeente Heerlen, sectie H, nummer 2196, waarbij sprake is van een oppervlakte ter grootte van 5.315 m². Hierbij is deels sprake van een zelfstandige toegangsweg van en naar de openbare weg (meer informatie op aanvraag).

Noemenswaardig is dat de gemeente Heerlen in het verleden kenbaar heeft gemaakt, dat uitbreiding van de parkeerfaciliteit aan de zuidzijde van de bebouwing bespreekbaar is. Hierdoor zou het (onder voorbehoud) haalbaar kunnen zijn een voorziening te creëren voor ca. 300 personenwagens. Mocht koper hier interesse in hebben, dan zal een en ander in samenspraak met de gemeente Heerlen verder vormgegeven en ingericht moeten worden.

Bestemming

Onderhavig complex maakt deel uit van het bestemmingsplan 'Heerlen - West', vastgesteld d.d. 29 juni 2007. De vigerende bestemming luidt 'Horeca', doch een verdere specificatie wordt in beginsel niet benoemd. Wel is opvallend dat sprake is van een zogenaamde 'bebouwingsgrens' van 50 meter aangaande verkeersdoeleinden.

In geval koper voornemens is het complex op een andere manier te gaan gebruiken, dient dit in samenspraak met de gemeente Heerlen plaats te vinden.

Prijsstelling

De vraagprijs voor het vastgoed (opstallen en ondergrond) voor Hoeve de Aar bedraagt € 1.495.000,= kosten koper. BTW is aangaande de verkoop van de onroerende zaak niet van toepassing.

Tot het vastgoed behoort alles dat 'aard en nagelvast' verbonden is, doch dit is exclusief (bedrijfs)keuken(s), koelingen, bierinstallaties en inventaris respectievelijk de vigerende exploitatie. Dit aspect wordt ter overname aangeboden indien gewenst. Hierbij is wel sprake van een BTW-component!

Overige elementen

- Beschikbaarheid :Hoeve de Aar is in principe per direct beschikbaar.
- Opleverniveau : huidige staat, maar wel geheel 'vrij van huur en bezemschoon'.
- Brouwerij :er is geen sprake van een brouwerijverplichting.
- WOZ : de vigerende WOZ-waarde (jaargang 2020) bedraagt voor de bedrijfswoning 166.000,=.
- EPA :verkoper zal conform de wettelijke voorschriften een zogenaamd EPA-label ('Energie Prestatieadvies Label') beschikbaar stellen, ter zake het vastgoed.
- Tekening :een indelingstekening op schaal kan op verzoek beschikbaar worden gesteld.
- Voorbehoud :er is te allen tijde sprake van een voorbehoud goedkeuring voor verkoop door eigenaresse.

Kenmerken

Overdracht

Laatste vraagprijs
€ 1.495.000 kosten koper
Oorspronkelijke vraagprijs
€ 1.650.000 kosten koper
Aangeboden sinds
Status
Verkocht
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Overname

Personeel
Nee

Bouw

Hoofdfunctie
Horeca
Soort horeca
Zalencentrum en restaurant-partycentrum
Mogelijke functie(s)
Toerisme & dagrecreatie
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwperiode
1906-1930

Oppervlakten

Oppervlakte
1.875 m²
Verkoopvloeroppervlakte
1.875 m²
Perceel
5.315 m²

Indeling

Aantal bouwlagen
2 bouwlagen
Gelegen op
Begane grond
Woonruimte
Aanwezig (inpandig, 150 m²)

Energie

Energielabel
Niet beschikbaar

Omgeving

Ligging
Stadscentrum/dorpskern en in woonwijk
Bereikbaarheid
Bushalte op minder dan 500 m, NS Intercitystation op 1000 m tot 1500 m en snelwegafrit op minder dan 500 m
Welstandsklasse
A1

Betrokken makelaar

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Krijg inzicht in de bereikbaarheid van dit object vanuit bijvoorbeeld een openbaar vervoer station of vanuit een adres.