Hoorn 105 2404 HH Alphen aan den Rijn

Prijs op aanvraag

Omschrijving

Monumentale villa met koetshuis en bijgebouwen. Ideaal om exclusief wonen met kantoor te combineren. Totaal vloeropp. > 1.000 m²!

- Rijksmonument met fraaie schouwen, geornamenteerde 4 meter hoge plafonds, 2 salons, schitterende eetkamer, royale ontvangsthal, etc.
- Hoofdhuis: totale gebruiksoppervlakte (incl. overige inpandige oppervlakte) circa 850 m²
- Koetshuis (nu als kantoor in gebruik): totale gebruiksoppervlakte circa 230 m²
- 2 royale kelders (gewelfde wijnkelder waarschijnlijk uit 1650)
- Bijgebouw (garage) ruim 150 m² opp.

Altijd al de wens gehad om in een monumentale villa met koetshuis (nu kantoor) te wonen? Dan is dit uw kans! Dit is één van de weinige Rijksmonumenten van Alphen aan den Rijn. De wijnkelder van de woning dateert al uit circa 1650.

Het object heeft veel gebruiksmogelijkheden voor allerlei combinaties van bewoning met kantoorruimte. Voor iedere hobby is genoeg ruimte aanwezig. Of u nu uw oldtimers wilt stallen of een groot atelier wilt maken om in te werken. Bekijk de plattegronden voor een goed overzicht van de gebouwen en de ruimtes.

Het naastgelegen koetshuis is nu in gebruik als kantoor. De totale gebruiksoppervlakte van circa 230 m2 is verdeeld over 2 verdiepingen. Dit koetshuis dateert uit 1651 en werd vroeger gebruikt om de koets en paarden rijklaar te maken. Het koetshuis heeft aan de voorzijde een fraai uitzicht over de eigen tuin met grote vijver. Achter het koetshuis ligt een beschutte zonnige tuin met veel privacy.

De grote steden Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn door de goede ligging vlakbij de N11 makkelijk bereikbaar. Leiden en Schiphol liggen op ruim 20 autominuten. Er is een busverbinding om de 15 minuten naar Schiphol. Voor de dagelijkse boodschappen bent u snel in het centrum van Alphen. Met de fiets bent u in 7 minuten bij winkelcentrum De Baronie waar u o.a. supermarkten, een sportschool, diverse winkels en restaurants vindt.

De diverse objecten op het perceel zijn goed onderhouden. Er hebben in de afgelopen jaren grote renovaties cq onderhoudswerkzaamheden plaatsgevonden, zoals een nieuwe rieten kap op de 'deel', vernieuwen van goten/hemelwaterafvoeren, schilderwerk en vernieuwen van de cv-ketels. Door de status als Rijksmonument is voor veel werkzaamheden subsidie te verkrijgen.

De indeling van de diverse objecten is als volgt (zie ook de plattegronden voor een compleet beeld):

Via de oprit met smeedijzeren toegangshek en grindpad bereikt u de villa. Er kan geparkeerd worden met meerdere auto’s op het terrein. Het is ook mogelijk via de inrit van het buurpand (nr 99 / erfdienstbaarheid) het terrein op te rijden.

Woonhuis
Entree met windvang en aansluitend de royale hal met marmeren vloer. Vanuit de hal heeft u o.a. toegang (via 3 meter hoge dubbele deuren) tot de salon aan de rechterzijde en eetkamer aan de linkerzijde.
Aan de voorzijde (linkerkant) de eetkamer met een massieve eiken parketvloer met visgraatmotief en een openhaard. Vanuit de eetkamer komt u in de iets lager gelegen luxe keuken (circa 2 jaar oud) met origineel balkenplafond en een kookeiland. U treft hier alle benodigde inbouwapparatuur (Miele) en inductie-kookplaat met plaatafzuiging (Bora). Vanuit de keuken komt u in de 2e hal.
Aan de voorzijde (rechterkant) komt u (ook via 3 meter hoge dubbele deuren) in de 1e salon met openhaard. Aansluitend aan de 1e salon komt u in de 2e salon, ook weer met fraaie royale schouw. Vanuit deze salon komt u via een trapje in de later aangebouwde zeer lichte serre. Een heerlijke plek om te verblijven, altijd licht en met openslaande deuren grenzend aan het terras aan de zijkant van de woning. Vanuit de serre is er toegang tot de wijnkelder en komt u in de 2e hal.
De eetkamer, salons en ontvangsthal beschikken over fraaie geornamenteerde plafonds, hoge deuren en plafonds van circa 4 meter hoog. In de eetkamer treft u nog de originele houten luiken aan die aan de binnenzijde dicht kunnen worden gedaan. In de salons en de eetkamer ligt een massieve eiken visgraat parketvloer.

De wijnkelder die vanuit de serre toegankelijk is, is het oudste gedeelte van het huis. Deze zou rond 1650 gedateerd zijn. Er is in de kelder ruimte voor een wijnvoorraad die in een restaurant niet zou misstaan. Aan de voorzijde is er een 2e kelder, onder de eetkamer, welke zeer praktisch als voorraadkelder gebruikt kan worden. Uiteraard is er in het gehele huis geen gebrek aan vaste kasten.

In de grote ontvangsthal is er via het 2e deel van deze hal toegang tot het toilet en de trapopgang naar de eerste en tweede verdieping.
Via de eerder genoemde 2e hal komt u in de serre en in de bibliotheek. De bibliotheek kan bv ook gebruikt worden als werkkamer of als slaap-/logeerkamer. Er is aangrenzend een 2e badkamer aanwezig met douche, dubbele wastafel en toilet.
Via de bibliotheek komt u in de 2e volledig ingerichte keuken met een gedeelte met ruimte voor de wasmachine/droger. Na deze keuken treft u de deur die tot de 'deel' leidt; op dit moment ingericht als bergruimte. Vanuit de deel heeft u gedeeltelijk een open zicht op de hoge kap (opengewerkt plafond). Deze ruimte van circa 16 x 9 meter kan voor meerdere doeleinden gebruikt gaan worden. Via een trap in de 'deel' komt u op de verdieping waar u o.a. een atelier treft.

De 1e verdieping van het woonhuis geeft via de overloop toegang tot de ruime slaapkamer met aangrenzende grote badkamer, welke eveneens te bereiken is vanuit de overloop. De badkamer is voorzien van een bidet, toilet, ligbad, douche en dubbele wastafel. Naast de badkamer is een kleedkamer gerealiseerd.
Via een vaste trap vanaf de overloop komt u op de zolder. Deze zolder is erg groot, heeft een hoge kap en de opstelling van de cv ketel (Intergas + boiler Nefit). De zolder kan desgewenst in meerdere kamers worden opgedeeld.

Koetshuis
Het koetshuis is nu als kantoor in gebruik. Via de entree (aan de zijkant) komt u in de open hal met toegang tot een kleine wachtkamer en aangrenzende keuken met toilet. Verder treft u op de begane grond een goede kantoorkamer van circa 45 m2. Naast deze kantoorruimte is een extra ruimte die nu in gebruik is als archief. Hier zijn nog de originele drinkbakken aanwezig van de paarden die hier werden gestald voordat ze met de koetsier het pand konden verlaten.
Een trap leidt tot de 1e verdieping met een kantoorruimte van circa 60 m2. Aangrenzend aan deze ruimte is wederom een archiefruimte aanwezig. Het koetshuis is door de goede oppervlakte (totaal circa 230 m2) goed bruikbaar als kantoor.

Garage / Karnhuisje / Tuin
Schuin achter het koetshuis ligt de vrijstaande schuur welke nu in gebruik is als garage. Door de grootte (5,36 x 12,26) is in de garage voldoende ruimte voor het stallen van 1 of meer auto's en andere zaken waar u ruimte voor nodig heeft. In de schuur is een keukenblok geïnstalleerd met warm en koud water.
Naast de grote schuur is een 2e kleinere schuur gebouwd van circa 14 m2.

Aan de andere zijde van de 'deel' ligt het monumentale karnhuisje. Dit is nu ingericht als atelier. Het karnhuisje werd vroeger gebruikt voor het stallen van een paard, waarbij in het 2e deel van het huisje dit paard rondliep en via een groot houten tandrad/wiel een hefboom bediende waarmee de melk gekarnd werd. In de overkapping tussen het atelier en dit 2e deel van het karnhuisje konden de melkbussen in de aangrenzende sloot schoon worden gespoeld. Tevens is hier nog de oorspronkelijke rookkast met oven en plek om de hammen te roken. Mogelijk kunt u deze oven op een zomerse avond als pizza-oven gaan gebruiken...

Rondom het huis ligt een ruime tuin. Achter het koetshuis ligt een grote beschutte en zonnige tuin waar u snel in de zon kunt genieten van de 1e voorjaarszon. Naast de serre ligt een beschut terras waar u ook vroeg in het jaar buiten kunt zitten. Achter de 'deel' vindt u een tuin die nu in gebruik is als moestuin met kassen voor het verbouwen van groente en fruit.

Enkele bijzonderheden
Schilderwerk (kozijnen, deuren) is in 2022 door een erkend schildersbedrijf uitgevoerd.
Plafonds van de salons en eetkamer zijn vernieuwd met behoud van de originele plafondbeschildering.
De cv-ketels van het huis én van het koetshuis zijn recent vernieuwd.
In een deel van het huis is vloerverwarming aanwezig (o.a. serre, bibliotheek, badkamer boven en beneden).
Er is geen energielabel: niet nodig i.v.m. Rijksmonument.

Naam van het rijksmonument
Klein Raadwijk
Omschrijving
Boerderij "Klein Raadwijk". Het hoofdhuis onder een schilddak bestaat feitelijk uit twee huizen: het vroeg 19e-eeuwse huis - in Empire vormen - en het oude huis met een vermoedelijk middeleeuwse oorsprong. Beide huizen zijn gedeeltelijk onderkelderd. De middeleeuwse kelder van het oude huis is overwelfd door ribloze kruisgewelven, die in het midden worden ondersteund door een natuurstenen zuil met een kapiteel. De gevels van het hoofdhuis zijn gepleisterd.
De voorgevel - in Empire vormen - heeft een middenrisaliet met aan weerszijden pilasters en waarboven een houten fronton. De vensters zijn aan de bovenzijde bekroond met een hoofdgestel. In deze vensters zijn 8-ruits schuiframen opgenomen. De deurpartij in de middenrisaliet bestaat uit: pilasters met palmet kapitelen, een hoofdgestel en vleugeldeuren. De boerderij vooral van belang vanwege zijn bouwhistorische en cultuurhistorische waarde.

Koetshuis van "Klein Raadwijk": Gepleisterd gebouw met verdieping en pannen schilddak, begin 19e eeuw. Twee stallen met puntgevels en zadeldaken, 18e eeuw.

Deze informatie is door ons met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Er wordt door ons geen aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. Alle opgegeven maten en oppervlakten zijn indicatief.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
Prijs op aanvraag
Servicekosten
Geen servicekosten bekend
Aangeboden sinds
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Bouw

Hoofdfunctie
Kantoor
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1750

Oppervlakten

Oppervlakte
1.002 m²
Perceel
3.243 m²

Indeling

Aantal bouwlagen
2 bouwlagen
Voorzieningen
Te openen ramen, toilet, verwarming en kamerindeling
Woonruimte
Aanwezig (vrijstaand, 497 m²)

Energie

Energielabel
Niet beschikbaar

Omgeving

Bedrijventerrein Rijnhaven-Oost, Alphen aan den Rijn

Ontdek locaties in de buurt

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Krijg inzicht in de bereikbaarheid van dit object vanuit bijvoorbeeld een openbaar vervoer station of vanuit een adres.

Hoorn 105

Prijs op aanvraag