Prinsessegracht 27 2514 AP Den Haag

€ 4.500 /mnd

Omschrijving

TE HUUR
Prinsessegracht 27 te 's-Gravenhage

OBJECTOMSCHRIJVING
Het huis Prinsessegracht 27 is onderdeel van een nog vrijwel gaaf bewaard gebleven reeks van vroeg achttiende-eeuwse patricierswoningen. De woningen maakten deel uit van de ‘Nieuwe Uitleg’, de eerste stadsuitbreiding buiten de singelomgrachting van Den Haag. Prinsessegracht 27 werd in 1729 verkocht aan Abraham Thilenus door de twee aannemers die het huis hadden gebouwd, meester-timmerman Willem van Rense en meester-metselaar Johannes Wapperom. Thilenus had een goed betaalde functie als secretaris van de ‘Gemeene Lands-Rekeningen’ in het gewest Holland. Hij en zijn zoon David lieten de vertrekken decoreren door vooraanstaande Haagse schilders zoals Mattheus Terwesten, de bekende vogelschilder Aart Schouman, Hendrik Willem Schweickhardt, Johann Heinrich Keller en zijn leerling Dirk van der Aa. Het huis bleef tot 1914 in gebruik als woning, toen het eigendom werd van het Nederlandse Rode Kruis. Het huis bleef de gehele achttiende eeuw in het bezit van de familie Thilenus; toen zij het in 1804 verkocht had, is er weinig meer aan het huis en het interieur veranderd. Links van de gang bevinden zich twee kamers die door openslaande deuren met elkaar in verbinding staan. De voorkamer was toen de foto’s gemaakt werden nog ingericht met het meubilair van de voorzitter van het Rode Kruis, prins Hendrik, maar dat is nu weggehaald. De prins zat aan het grote bureau voor het raam. Zijn portret tegen een achtergrond van dieprood velouté-behang (mogelijk uit 1915) hangt achter het bureau. De kamer is gedecoreerd in Lodewijk XIV stijl, met de kenmerkende zware profielen in de vorm van voluten, rozetten en schelpen op het stucplafond en de symmetrisch gesneden decoraties op de deuren. De schilderingen boven de deuren en op de schouw zijn van Johann Heinrich Keller en gedateerd 1750. Hij schilderde mensen die zich met allerlei spelletjes in het bos vermaken. Keller, afkomstig uit Zürich en in 1726 in Den Haag gevestigd, is vooral bekend geworden van zijn in één kleur geschilderde kindergroepen. Het plafond van de achterkamer is in 1731 in opdracht van Abraham beschilderd door Mattheus Terwesten. De compositie, een hoofdschildering gevat in een gebogen lijst, komt overeen met die van de voorkamer van het Huis Schuylenburgh van Philip van Dijk, maar is door de ervaren Terwesten veel evenwichtiger uitgevoerd.

OMGEVINGSFACTOREN
Het Rijksmonument is gelegen aan de Prinsessegracht, vernoemd naar Prinses Amalia van Solms, echtgenote van Frederik Hendrik. Het betreft een kantorenlocatie welke wordt gekenmerkt als meest historisch deel van het centrum met vrij uitzicht over de gracht. Het object is gelegen in het gezellige Buurtschap 2005. Bijzonder aan de Prinsessegracht is dat hier sprake is van een gracht waar slechts aan één kant bebouwing te vinden is. Aan de andere kant liggen het Koningspark en het Malieveld. In de naaste omgeving zijn onder andere gevestigd het Ministerie van Financiën, het hoofdbureau van Politie, de Hoge Raad en verscheidene Ambassades.

Rond 1594 werd de Prinsessegracht gegraven als onderdeel van de lange gracht die toen werd aangelegd tussen het Spui en het Haagse Bos. De Prinsessegracht liep in eerste instantie niet verder dan het Korte Voorhout en is rond 1706 verlengd. In 1839 werd aan de gracht de Tekenacademie geopend, de voorganger van de Academie van Beeldende Kunsten, die hier nog steeds gevestigd is. In 1915 werd op de hoek van het Korte Voorhout de ‘Princesseschouwburg’ in gebruik genomen. Over de gracht lag de Bosbrug, die voor de bevoorrechte bewoners van dit deel van ‘s-Gravenhage de entree tot het Haagse Bos vormde.

METRAGE
De totale oppervlakte bedraagt circa 300 m² v.v.o., als volgt verdeeld:
- Souterrain: circa 120 m²;
- Begane grond: circa 180 m².

OPLEVERINGSNIVEAU
Het object wordt leeg en bezemschoon in gerenoveerde staat opgeleverd en is voorzien van het volgende:
- moderne pantry;
- sanitaire voorzieningen;
- originele details;
- patchkast;
- verwarming;
- scheidingswanden;
- verlichtingsarmaturen;
- klassiek authentiek plafond;
- te openen ramen;
- vergaderruimte;
- alarminstallatie.

BESTEMMINGSPLAN
‘Binnenhof e.o.’ vastgesteld d.d. 20-02-2014.
Het object valt onder bestemmingscategorie 'Gemengd - 5'.
Behoudens de uitgebreide bestemmingsmogelijkheden dient het object te worden gebruikt als kantoor.
Voor het volledige bestemmingsplan kunt u terecht op: ruimtelijkeplannen.nl.

ENERGIELABEL
Het object beschikt niet over een Energielabel, gezien het een Rijksmonument betreft.

BEREIKBAARHEID
De bereikbaarheid van het pand is uitstekend. Het object ligt nabij de uitvalswegen naar de A4, A12 en A44.

Tevens is de bereikbaarheid met het openbaar vervoer uitstekend. Centraal Station is op loopafstand gelegen, maar ook met slechts één haltestop te bereiken met tram 9, 15 en 16 of bus 18 en 22.

PARKEREN
Het pand beschikt niet over eigen parkeermogelijkheden. In de directe omgeving is betaald parkeren aan de openbare weg mogelijk.

Tevens is het mogelijk om een bedrijfsparkeervergunning aan te vragen.

HUURPRIJS
€ 4.500,- per maand te vermeerderen met BTW.

SERVICEKOSTEN
Nader te bepalen.

HUURTERMIJN
5 (vijf) jaren.

OPZEGTERMIJN
12 (twaalf) maanden.

AANVAARDING
In overleg.

HUURBETALING
Per maand vooruit.

HUURPRIJSAANPASSING
Jaarlijks, voor het eerst 1 jaar na huuringangsdatum, op basis van de wijziging van het prijsindexcijfer volgens de Consumentenprijsindex (CPI), Alle Huishoudens (2015=100), gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

BTW
Verhuurder wenst te opteren voor BTW belaste verhuur. Indien huurder niet voldoet aan de criteria, zal er een nader overeen te komen percentage ter compensatie van de gederfde BTW worden vastgesteld.

ZEKERHEIDSSTELLING
Bankgarantie/waarborgsom ter grootte van een bruto betalingsverplichting van minimaal 3 (drie) maanden (huur, servicekosten en BTW), afhankelijk van de financiële gegoedheid van de huurder.

HUUROVEREENKOMST
De huurovereenkomst zal worden opgesteld conform de door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) in 2015 vastgestelde ROZ model Huurovereenkomst KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a BW met aanvullende bepalingen verhuurder.

+++

Bovenstaande objectinformatie is met zorg samengesteld. Voor de juistheid ervan kan door ons geen aansprakelijkheid worden aanvaard, noch aan de vermelde gegevens enig recht worden ontleend. Vermelding van vloer- en overige oppervlakten zijn slechts indicatief en kunnen in werkelijkheid afwijken. Nadrukkelijk is vermeld dat deze informatieverstrekking niet als aanbieding of offerte mag worden beschouwd.

Kenmerken

Overdracht

Huurprijs
€ 4.500 per maand
Servicekosten
Geen servicekosten bekend
Aangeboden sinds
4 weken
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Hoofdfunctie
Kantoor
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1700

Oppervlakten

Oppervlakte
300 m²

Indeling

Aantal bouwlagen
1 bouwlaag
Voorzieningen
Te openen ramen, toilet, pantry, verwarming en kamerindeling

Energie

Energielabel
Niet beschikbaar

Omgeving

Ligging
Stadscentrum/dorpskern
Bereikbaarheid
Bushalte op minder dan 500 m, NS Intercitystation op 500 m tot 1000 m, snelwegafrit op 500 m tot 1000 m en Tramhalte op minder dan 500 m

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Krijg inzicht in de bereikbaarheid van dit object vanuit bijvoorbeeld een openbaar vervoer station of vanuit een adres.

Prinsessegracht 27

€ 4.500 /mnd