Lichttoren 24 5611 BJ Eindhoven

€ 185 /m²/jaar

Omschrijving

De locatie
Het voormalige Philips gebouw ‘’De Lichttoren’’ is gelegen in het centrum van Eindhoven, nabij het kernwinkelgebied en Eindhoven Centraal Station. De omgeving kenmerkt zich door een interessante mix aan functies. Zowel winkels (Piazza, Admirant Shopping, Heuvel Galerie), een grote diversiteit aan horecavoorzieningen, leisure (bioscoop), wonen en groenvoorzieningen (in het nog te realiseren Victoriapark) zijn in de directe nabijheid gelegen.

Het object
De Lichttoren is in 2003 getransformeerd tot een uniek woon-, werk- en verblijfsgebied. Op de begane grond zijn diverse publieke functies gehuisvest zoals een kapper (Rob Peetoom), een herenmodezaak (HS Fashion), horeca (Usine) en een sportclub (TrainMore). Daarboven vormen kantoren een buffer naar de hoger gelegen woonruimten. Die bestaan uit indrukwekkende industriële lofts op niveau 3 tot en met 6 en een aantal penthouses op de bovenste bouwlaag. De Lichttoren heeft een aangenaam en duurzaam klimaat, dankzij de WKO-installatie met vloerverwarming en -koeling.

De buitenschil van het rijksmonument is gerenoveerd en gerestaureerd ‘met respect voor het verleden en vertrouwen in de toekomst’. De oude gloeilampenfabriek zorgt opnieuw voor een komen en gaan van mensen. Een levendige plek midden in de stad.

Bereikbaarheid
Eigen vervoer
Het snelwegennet rondom Eindhoven, de A2 (Amsterdam – Maastricht) met aansluitingen op de A58 (Eindhoven – Breda) en A67 (Eindhoven – Venlo) zijn via de rondweg eenvoudig te bereiken.

Openbaar vervoer
Het object is op enkele minuten loopafstand van Eindhoven Centraal Station gelegen.

De HOV-lijn (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) stopt voor het object, met directe verbindingen van en naar Eindhoven Centraal Station, Strijp-S en Eindhoven Airport.

Parkeren
De parkeervoorzieningen zijn uitstekend. De mogelijkheid bestaat om in de ondergelegen en naastgelegen parkeergarage parkeerplaatsen te huren. Een parkeernorm van 1:30 m² is te realiseren.

Daarnaast zijn er in de directe omgeving diverse openbare parkeergarages voor bezoekers en/of aanvullende parkeerwensen gelegen.

Beschikbaarheid
De voor verhuur beschikbare kantoorruimte is gelegen op de eerste verdieping en bestaat uit circa 900 m² v.v.o. kantoorruimte.

De kantoorruimte beschikt over een ruime gedeelde entree, welke via de achterzijde van het complex is te bereiken.

Opleveringsniveau
De beschikbare kantoorruimte wordt in de huidige staat opgeleverd, inclusief de navolgende voorzieningen:

- Gedeelde entree op de begane grond;
- Lift;
- Centraal trappenhuis;
- Ruime vrije hoogte (> 4 m);
- Grote raampartijen;
- Verwarming en koeling middels WKO-installatie;
- Gescheiden toiletgroepen;
- Huidige indeling middels systeemwanden (ter overname);
- Volledig geoutilleerde keuken (ter overname).

Huuruitgangspunten
Huurprijs
Kantoorruimte
€ 185,- per m² v.v.o. per jaar.

Parkeerplaatsen
€ 1.500,- per parkeerplaats per jaar.

Bovengenoemde prijzen zijn bij vooruitbetaling per kwartaal verschuldigd. Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW.

Servicekosten
€ 30,- per m² v.v.o. per jaar.

Huurtermijn
5 jaren en telkenmale 5 verlengingsjaren.

Huurovereenkomst
ROZ model 2015.

Aanvaarding
In overleg.

Historie
De Lichttoren, midden in het centrum van Eindhoven, was een van de eerste grote productievestigingen van Philips. Vele decennia lang vonden generaties van arbeiders een werkplek in deze gloeilampenfabriek, waarvan het oudste deel dateert uit 1911. Met name het helverlichte torentje waar de gloeilampen werden getest, gold als baken van Eindhoven. Een niet te missen herkenningspunt voor de bezoeker van de stad.

Voormalige gloeilampenfabriek
Vanaf de tweede helft van de jaren ’70 verplaatste Philips haar productieactiviteiten voor een belangrijk deel naar elders; eerst in Europa, later naar landen in de rest van de wereld. Uiteindelijk kwam in ’98 ook de voormalige gloeilampenfabriek – inmiddels in gebruik genomen als kantorencomplex – leeg te staan. De gemeente wilde het bouwwerk behouden, als symbool voor Eindhovens industriële verleden maar ook als monument van bijzondere architectuur. Met name de betonconstructie volgens het systeem Hennebique, de enorme raampartijen en de hoge ruimten maken De Lichttoren tot een belangwekkend gebouw. De gemeente bewoog Philips ertoe om De Lichttoren via een prijsvraag op de markt te brengen. Het pand werd daarna gekocht door de vastgoedpartijen Stam + de Koning en IBC, die de competitie wonnen met een ontwerp van het Antwerpse bureau AWG Architecten. Dat ontwerp ging uit van een gemengd en stedelijk gebruik, met uiteenlopende functies.

Gered voor de stad
In 2003 kocht Trudo De Lichttoren, inclusief het bijbehorende plan. Binnen twee jaar was de definitieve invulling van werken, wonen en recreëren rond en in 2006 ging Trudo in het gebouw aan de slag.

Industriële uitstraling
De oude fabriek werd volledig gestript. Alle wanden, vloeren en plafonds werden verwijderd, waarmee het bouwwerk zijn essentie in alle naaktheid prijsgaf. Alle nieuwe ruimten werden uiteindelijk opgeleverd als ruw en kaal betoncasco. Juist die kracht en industriële uitstraling geven De Lichttoren haar unieke karakter. Trudo is deze enorme herontwikkelingsopgave niet alleen aangegaan vanwege de monumentale en symbolische waarde van het gebouw. Het zijn meervoudige publieke doelen die Trudo deden besluiten in te stappen.

In de eerste plaats speelt De Lichttoren een centrale rol in de meer algemene transformatie van Eindhovens ‘westcorridor’. Het pand vormt de onmisbare schakel tussen het centrum van de stad en het even verderop gelegen Strijp S. Het immense Philips-complex is teruggegeven aan de stad en werd door Eindhoven als nieuw stadsdeel omarmd.

In de tweede plaats is De Lichttoren bij uitstek de plek waar een hoogstedelijk milieu kon worden gecreëerd, iets wat Eindhoven voorheen zo ontbeerde. Zoals een gast van Café Restaurant Usine onder in De Lichttoren het formuleerde: “Nu heb ik het gevoel dat ik in de grote stad zit.”

Een derde, voor een corporatie meer klassiek doel: Trudo wilde ook mensen met een bescheiden inkomen de mogelijkheid bieden om te kiezen voor een bijzondere, grootstedelijke woonomgeving. Een opzet waarin zij uitstekend zijn geslaagd, gezien de enorme differentiatie in het woonprogramma. Er zijn in De Lichttoren 128 lofts gerealiseerd: sociale huur, sociale koop, middeldure koop, dure koop. Het is de enige plek in Eindhoven waar mensen met heel verschillende inkomens en achtergronden, van heel verschillende leeftijden en levensstijlen boven en naast elkaar wonen, in één complex. Volgens veel commerciële ontwikkelaars een onmogelijkheid; volgens Trudo de essentie van een aantrekkelijk hoogstedelijk milieu.

Gulden Feniks
Voor de herontwikkeling van De Lichttoren heeft Trudo de prestigieuze Gulden Feniks trofee ontvangen. Trudo ontving deze trofee in de categorie Transformatie. De Gulden Feniks is de opvolger van de Nationale Renovatie Prijs, die sinds 1985 om de twee jaar is uitgereikt en indrukwekkende prijswinnaars heeft opgeleverd.

"De Lichttoren heeft een enorme symboolwaarde voor de stad Eindhoven en is op zorgvuldige en voorbeeldwaardige wijze behouden gebleven. De nieuwe functiemix, waarbij naast loft appartementen en kantoorruimte ook winkels en horeca hun plek vonden, voegt levendigheid toe aan dit deel van de binnenstad. De transformatie is uitgevoerd met zeer veel respect voor het bestaande, ruige karakter van de voormalige gloeilampenfabriek. Overal is de oorspronkelijke betonconstructie in het zicht gebleven. Toevoegingen, die voor de transformatie nodig waren, zijn op een bewonderenswaardige wijze ingepast, zoals de glazen balkons op de borstweringen van de woningpuien. Ook aan duurzaamheid is veel aandacht besteed; De Lichttoren is goed geïsoleerd en van moderne installaties voor energielevering voorzien. Bovenal vindt de jury het belangrijk dat een dergelijk belangrijk monument op een aantrekkelijke wijze is getransformeerd met grote impact op de omgeving”.

Kenmerken

Overdracht

Huurprijs
€ 185 per vierkante meter per jaar
Servicekosten
€ 30 per vierkante meter per jaar
Aangeboden sinds
2 maanden
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Hoofdfunctie
Kantoor
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
2009

Oppervlakten

Oppervlakte
900 m²

Indeling

Aantal bouwlagen
1 bouwlaag

Energie

Energielabel
Niet beschikbaar

Omgeving

Ligging
Stadscentrum/dorpskern en stationslocatie

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Krijg inzicht in de bereikbaarheid van dit object vanuit bijvoorbeeld een openbaar vervoer station of vanuit een adres.

Lichttoren 24

€ 185 /m²/jaar