‘Bedrijven willen elastisch vastgoed’

 

Millennials enthousiast over shared workspace en coworking

In de rubriek Visie op Vastgoed geven we het woord aan professionals die een duidelijke mening hebben over de ontwikkelingen op vastgoedgebied. Wat zien zij gebeuren in de branche? Wat zijn de toekomstscenario’s? Deze week is het woord aan Wybo Wijnbergen, general manager bij WeWork. Als expert in het creëren van community’s signaleert hij een fundamentele verandering in de manier waarop we willen leven en werken. ‘De komende vijf jaar groeit het aandeel shared workspace en co-working in de kantorenmarkt naar 20%.’

Wereldwijd is er een andere manier van werken in de maak. Eentje waarbij je ‘jezelf’ niet hoeft thuis te laten – zoals lang het geval was – en waarbij werk en privé moeiteloos in elkaar overlopen. Werk is een synoniem geworden voor ‘je thuis voelen’. Dat vraagt om een ander soort kantoren: vastgoed waarin de mens in al zijn facetten centraal staat. Als WeWork hebben wij honderden van dat soort kantoren, en daar leren we elke dag van. Daardoor zijn we steeds beter in staat plekken te creëren waar mensen happy zijn en het beste van zichzelf kunnen geven.

WeWork is acht jaar geleden opgericht vanuit de wens om start-ups en freelancers onderdak te bieden zonder dat ze vastzaten aan langjarige contracten of een hoge waarborgsom. Het doel: een community creëren waar mensen met plezier samenwerken, leren en leven. Dat sloeg aan. Het eerste gebouw was razendsnel vol. Sindsdien is het aantal gebouwen, werkplekken en medewerkers elk jaar verdubbeld. Momenteel hebben we wereldwijd 320 duizend leden op 330 locaties.

Millennials

Kennelijk raken we met WeWork een snaar. Of meerdere, want er is sprake van verschillende processen die elkaar versterken. In een snel veranderende wereld kunnen bedrijven niet meer uit de voeten met langjarige contracten. Ze willen ‘elastisch’ vastgoed dat meegroeit of -daalt met hun bedrijfsresultaten. Bovendien denken de millennials, die nu massaal de arbeidsmarkt op komen, duidelijk anders over werk dan vorige generaties. Zij willen werk waarmee ze impact hebben en een werkomgeving waarin ze kunnen leren en groeien. Dat is des te belangrijker, omdat de levensverwachting van een twintigjarige nu boven de honderd ligt en de pensioenleeftijd ook flink omhooggaat. Dan is het essentieel dat je het op je werk naar je zin hebt en jezelf kunt zijn.

Shared workspace

Het antwoord op die veranderende behoeften is shared workspace. Hierbij huur je als ondernemer een eigen kantoor in een gebouw waar ook andere bedrijven zitten, deel je bepaalde faciliteiten en kun je deelnemen aan evenementen en workshops die worden georganiseerd door een communityteam. Dit alles in een omgeving waarin creativiteit wordt aangewakkerd en samenwerking wordt gefaciliteerd. Elke verdieping heeft gedeelde ruimtes, huiskamers of keukens, waar je elkaar in een informele sfeer kunt ontmoeten. En voor de broodnodige privacy zijn er bijvoorbeeld phone booths. IoT (Internet of Things) is een waardevol instrument bij het optimaliseren van die omgeving. Aan de hand van camerabeelden uit al onze panden kunnen we zien hoe ruimtes worden gebruikt, en hoe intensief. Die informatie gebruiken we om de inrichting verder te verbeteren en de efficiency te verhogen.

Transitieperiode

Een ding is zeker: dit is geen trend, maar een transitie. Een fundamentele verandering in de manier waarop we willen leven en werken. Dat gaan we zeker merken in de kantorenmarkt. Nu is nog maar 5% van de Nederlandse kantorenmarkt ingevuld met co-working of shared working, maar dat zal de komende vijf jaar groeien naar 20%. Als WeWork doen we daar enthousiast aan mee. Tot nu toe hadden we in Amsterdam drie locaties met in totaal 2,5 duizend werkplekken. Volgend jaar openen een vierde vestiging op de Herengracht en binnen drie jaar willen we doorgroeien naar 10 duizend werkplekken, ook in Rotterdam en Utrecht.

Toekomst

Het traditionele kantoor loopt op zijn laatste benen. De toekomst is aan multifunctionele gebouwen. Een kantoor dat ’s avonds verandert in een levendige plek waar ondernemers, medewerkers en buurtbewoners samenkomen. Die interactie vormt een wezenlijk onderdeel van het moderne kantorenlandschap. Een handig instrument daarvoor is Meetup, een onlinetool waarmee je kunt zoeken naar activiteiten in jouw omgeving. Zelf gebruik ik Meetup vaak als ik op reis ben, om ter plekke mensen te zoeken die mijn passie voor hardlopen delen. Zo creëren we een omgeving waarin mensen al hun kennis en kunde in kunnen brengen en met plezier bijdragen aan hun eigen groei en die van hun omgeving.