Technologie

Column | Software optimaliseert binnenklimaat
 

Realtime inzicht essentieel voor vastgoedeigenaren

Vraag gebruikers van kantoor- en schoolgebouwen of zij tevreden zijn over de kwaliteit van het binnenklimaat en het merendeel antwoordt negatief. Het binnenklimaat komt steevast terug in de top 3 van klachten over gebouwen. Ruimten zijn te koud of juist te warm en er wordt weinig gedaan om dat te veranderen. Vastgoedeigenaren die streven naar tevreden gebruikers doen er goed aan specifiek het binnenklimaat te verbeteren. Dat zorgt voor blije huurders, minder energieverspilling en een duurzamer gebouw.

De eerste gebouwbeheersystemen zijn inmiddels zo’n 25 jaar oud. Meestal houden ze alleen rekening met de binnen- en buitentemperatuur om te bepalen ‘hoe hard een ketel stookt’. Veel te vaak staat de ketel de hele dag te draaien. Al staat de verwarming uit, de leidingen worden wel warm waardoor het hele gebouw opwarmt. Is de buitentemperatuur eveneens hoog, dan kost het heel veel energie om het vervolgens weer te koelen. Dit is van twee kanten zeer onrendabel: de draaiende ketel verbruikt enorm veel gas en het koelsysteem extra elektriciteit.

Energieverbruik

Klimaatbeheersing binnen gebouwen is knap lastig en een megagrote uitdaging. Maar het is te managen en inzicht helpt daarbij al heel veel. De Wet milieubeheer (Wm) verplicht bedrijven om realtime inzicht in hun energieverbruik te geven. Inzicht is de eerste stap naar minder energieverbruik. Je zoekt mogelijkheden om besparingsmaatregelen te treffen. In veel kantoren houdt niemand bij wat het kost om een ketel 24 uur per dag te laten draaien. Het idee bestaat dat het opstarten meer energie kost dan het laten draaien. Dat kan waar zijn, maar de maatregelen om het gebouw vervolgens weer te koelen tot de gewenste temperatuur zou weleens nóg veel meer energie kunnen kosten. Bovendien slijt een ketel sneller wanneer hij non-stop draait. Uit oogpunt van duurzaamheid geen goede keuze.

Besparing

Hero Balancer is een bedrijf dat plug-and-play-oplossingen ontwikkelt die softwarematig verwarmingssystemen optimaliseren. Een aantal jaren geleden heeft het bedrijf een apparaat ontwikkeld dat het klimaatbeheerssysteem in een gebouw koppelt aan een 24-uurs weersvoorspelling. Elke vijf minuten stuurt het algoritme de verwarming op die manier slim aan. Dat houdt gebouwen perfect op de ingestelde temperatuur en voorkomt overbodig verwarmen. Het is een ingewikkeld proces, maar inmiddels is het apparaat op de markt en wordt onder meer toegepast in verschillende kantoren, scholen, appartementencomplexen en showrooms, onder andere van Peugeot en een grote vastgoedbeheerder. Het resulteerde in een besparing van 10 (bij woongebouwen) tot 40 (bij onderwijsgebouwen) procent gasverbruik en verminderde de CO2-uitstoot. Het apparaat kan aan alle bestaande regelsystemen worden gekoppeld en is erop gericht de ketel(s) niet onnodig of op een te hoge temperatuur te laten branden.

Tevreden

Behalve de meetbare temperatuur in een ruimte heeft ieder mens zijn eigen warmtemetertje. Het binnenklimaat zal misschien altijd een discussiepunt blijven. Maar in gebouwen met het meest optimale klimaat verminderen de klachten en zijn gebruikers vaker tevreden. Bovendien móeten gebouwen in 2023 voldoen aan energielabel C. Anders mogen ze niet langer verhuurd worden en dat is een nog hogere kostenpost. Alle reden dus om serieus in te zetten op een gezond binnenklimaat.

Aanbevolen voor u