Technologie

Column | Sterk staan tegenover investeerders
 

Slimme technologie helpt bij goed beheren van vastgoed

Vastgoedeigenaren beseffen onvoldoende hoe belangrijk gegevens over het gebruik van hun gebouwen zijn. Meten is weten. Als je weet hoe een huurder je gebouw gebruikt, kun je beter inspelen op zijn wensen. Met data sta je als vastgoedeigenaar ook sterker tegenover investeerders. Wanneer alle vierkante meters gebruikt worden, laat je zien dat jij de risico’s van je vastgoed en huurders kent én beheerst. Dit geeft investeerders vertrouwen.

Als bedrijven huurruimte zoeken, geeft de aanwezigheid van technologie in een gebouw daarbij steeds vaker de doorslag. Sensoren die data verzamelen, bestaan al een aantal jaar, maar de vastgoedsector is niet de meest innovatieve. Hoog tijd dat bij eigenaren het belang van slimme technologie in hun onroerend goed doordringt. Niet alleen voor de gebruiker, maar juist ook voor de eigenaar zelf: staan er veel ruimten leeg, dan kun je dat aankaarten en mogelijk zelfs op zoek gaan naar een extra huurder. Zit de huurder juist te krap, versterk dan als eigenaar de relatie door oplossingen aan te dragen. Data driven te werk gaan dus.

Sensoren

Meetapparatuur richt zich op drie gebieden: gebruik, comfort en gezondheid. ‘Gebruik’ gaat over hoe de ruimte wordt benut, hoeveel mensen werken er op welke plekken en wat doen ze daar? ‘Comfort’ richt zich op temperatuur, luchtvochtigheid en het CO2-gehalte. Bij ‘gezondheid’ gaat het om geluid en andere prikkels die de concentratie van werknemers verstoren. Deze zaken kunnen inzichtelijk worden gemaakt door slimme technologie zoals bGrid smart building solution, waarbij sensoren in plafonds de gegevens op deze drie gebieden meten.

Superflexibel

Niet alleen werkplekken, maar ook werktijden zijn flexibel geworden. Juist daarom zijn data over het daadwerkelijk gebruik van ruimten zo belangrijk. Neem de temperatuur. Het kan zijn dat een bedrijf zijn deuren om 7.00 uur opent en daarom al om 4.00 uur de verwarming aanzet om het gebouw tijdig op temperatuur te hebben. Als blijkt dat medewerkers van een bepaalde afdeling pas om 9.00 uur aanwezig zijn, dan kan de verwarming daar dus ook een paar uur later aan. Het voorkomt energieverspilling en toont tegelijkertijd hoe intensief alle ruimten eigenlijk worden benut. Met slimme technologie kan dit volledig automatisch.

Doorbraak

Het nut van deze meetgegevens is onder andere aangetoond in het dit jaar gepubliceerde CBRE-onderzoek Optimising Human Capital. Daaruit blijkt dat ongeveer de helft van de huurders bereid is zo’n 10% huurpremium te betalen voor een kantoor met slimme technologie. Ze kunnen er talent mee aantrekken en medewerkers een gezonde, moderne werkplek bieden die helpt om effectief te werken. Op Schiphol zijn inmiddels kantoren van Microsoft, Spaces en Heineken voorzien van slimme technologie. En ook in Parijs en andere Europese steden worden deze sensoren toegepast in bedrijfsgebouwen. De echte doorbraak is misschien wel dat ook de gemeenten Alkmaar en Eindhoven dergelijke technologie gebruiken. Dat het middensegment, naast de grote hoofdkantoren in de wereld, ook van deze toepassing gebruik gaat maken, betekent dat we aan de vooravond staan van een transitie.

Slag maken

Er wordt momenteel veel verduurzaamd in vastgoed. Het loont de moeite om tegelijk met die renovatie ook deze sensoren aan te brengen. Slimme technologie in gebouwen levert gebouweigenaren 10% meer huur op. Het mes snijdt aan alle kanten: huurders zijn blij, als eigenaar heb je veel beter zicht op hoe jouw vastgoed wordt gebruikt en ook de investeerders gaan zien waar kansen liggen. Technologie is absoluut in opkomst; hoog tijd dat we op dit punt ook in Nederland een slag maken.

Aanbevolen voor u