Transformatie

Postkantoor wordt publiekstrekker
 

‘Het moet een plek worden die waarde toevoegt’

Toen in 2008 alle Nederlandse postkantoren werden gesloten, kwamen er veel bijzondere panden vrij. Zo ook het postkantoor in Enschede. Dit gemeentelijk monument ondergaat de komende jaren een indrukwekkende make-over.

Het postkantoor werd in 1960 gebouwd in opdracht van de Rijksgebouwendienst en ligt in het centrum van Enschede. Nadat de laatste huurder eind 2017 vertrok, heeft ontwikkelaar Explorius plannen gemaakt voor de nieuwe invulling van het gebouw met een bioscoop, horeca én kantoren. John Evers, ontwikkelingsmanager bij Explorius Vastgoedontwikkeling in Rijssen, en Jannick Bosch, Consultant Office Agency bij Cushman & Wakefield in Enschede geven een kijkje achter de schermen bij deze bijzondere herontwikkeling.

Cadeautje

Vastgoedontwikkelaar Explorius werd door bioscoopgroep Vue Cinemas benaderd met de vraag of zij een locatie wisten voor een nieuwe bioscoop in Enschede. Explorius vond het oude postkantoor hiervoor erg geschikt en kwam vervolgens met een financieel en technisch concept. Naast de bioscoop, met een totale capaciteit van ruim 1200 stoelen verdeeld over negen zalen, zullen ook horeca en kantoren in het gebouw worden gevestigd. Op deze manier wil Explorius het oorspronkelijke publieksgebouw weer teruggeven aan de inwoners van de stad.

John Evers van Explorius Vastgoedontwikkeling John Evers van Explorius Vastgoedontwikkeling
‘Het moet een plek worden die waarde toevoegt, waar mensen kunnen samenkomen om films te kijken, lekker te eten en te werken,’ aldus Evers. Om het gesloten karakter van het gebouw te veranderen in een levendige plint worden onder andere grote glazen puien geplaatst.

The Post Office

Cushman & Wakefield adviseert Explorius over de verhuur- en marketingstrategie en het opleveringsniveau van de kantoorvloeren, die voorlopig de naam The Post Office hebben gekregen. Architectenbureau SKO uit Overijssel, specialist in projectinrichting, werd ingehuurd voor het ontwerp van de drie etages van het gebouw, die de namen Artist Office, Green Office en City Loft hebben gekregen. De indeling van de begane grond wordt nog opengelaten, zodat ook winkels van minimaal 300 m2 zich daar kunnen vestigen.

100 miljoen

The Post Office is lang niet het enige herontwikkelingsproject in de buurt. Enschede heeft zich na de crisis ontwikkeld tot een bloeiende stad. Vooral de opname van kantoormeters is de afgelopen jaren sterk gestegen ten opzichte van omringende steden, zoals Almelo en Hengelo. In het revitaliseringsgebied, waar het oude postkantoor middenin staat, wordt de komende jaren nog 100 miljoen euro geïnvesteerd. Ook worden er hier nog 520 appartementen gebouwd. ‘De locatie van het voormalige postkantoor is bovendien erg gewild,’ vertelt Bosch. Niet zo gek, met buren als Primark, Hudson’s Bay en Holland Casino.
Jannick Bosch van Cushman & Wakefield Jannick Bosch van Cushman & Wakefield

In de rij

Explorius heeft voor de bioscoop met Vue Cinemas een 25-jarig contract afgesloten en met de horeca-exploitant een van 15 jaar. Welk bedrijf de horeca precies gaat exploiteren, is onbekend. Evers wil wel alvast een tipje van de sluieren oplichten: ‘Het is een horecaondernemer uit Drenthe met een goedlopend en hip horecaconcept.’ Inmiddels zijn ook de eerste huurvoorstellen voor de kantoren aan geïnteresseerde bedrijven gedaan. Het zijn vooral media- en ICT-bedrijven die belangstelling hebben om zich op deze nieuwe hotspot te vestigen.

Realistisch

Tot nu toe verloopt de samenwerking tussen Explorius en de gemeente soepel. Ook zijn de bewoners, de monumentencommissie en andere stakeholders positief over de ontwikkelingen. Een bestemmingsplanwijziging is hiervoor wel vereist. ‘De ruwbouw duurt circa zes maanden en de afbouw vervolgens nog eens drie maanden,’ licht Evers toe. Wie het ‘nieuwe postkantoor’ in al zijn glorie wil bewonderen moet nog even geduld hebben: naar alle waarschijnlijkheid gaat de nieuwe hotspot in 2021 open.