Huisvesting

Ruimte voor groei met Table du Sud
 

‘Houd bij het kiezen van bedrijfsruimte al rekening met groei’

Elke zakelijke droom heeft een beginpunt. Een plek waar fantaseren overgaat in voor elkaar krijgen. We vragen drie succesvolle ondernemers naar hun eerste én huidige locatie. Teun Antonissen, die samen met zijn broer Evert meubelconcern Table du Sud oprichtte, vertelt over zijn ervaringen, successen en uitdagingen.

‘We zijn begonnen in het schuurtje van onze ouders,’ rakelt Antonissen herinneringen op aan de begindagen van zijn bedrijf Table du Sud. ‘Ik wilde een tafeltje maken voor eigen gebruik, een bartafel, maar ik kon eigenlijk niets vinden wat ik mooi vond én wat ik kon betalen. Toen het af was, dacht ik: eens kijken wat er gebeurt als ik het op Marktplaats zet. Direct verkocht.’


Bekijk de video

‘We begonnen met 60 vierkante meter, nu zitten we op 3500’

Vandaaruit ging de bal rollen, vertelt Antonissen. Samen met zijn broer waagde hij zich ook aan het vervaardigen van stoelen en eettafels. Het ondernemen zit de familie in het bloed, want de verkopen gingen hard. ‘We zijn alle twee met onze opleiding gestopt om fulltime tijd te maken voor Table du Sud. De groei ging zo snel: we begonnen met een kantoor- én productieruimte van 60 m2. Nu, maar een paar jaar later, zitten we op 3500 m2.’

Zelf verbouwen

Het hoofdkwartier van Table du Sud kwam er niet zomaar. De broers kochten een ruime kavel op een pas aangelegd industrieterrein. ‘We waren de eersten die zich er vestigden. Achteraf bleek het heel slim dat we hier hadden gekocht, want in eerste instantie hadden we geen buren – dus konden we blijven uitbreiden.’

Dat is dan ook dé tip van Antonissen voor ondernemers op zoek naar eigen werkruimte: ‘Zorg dat je niet te veel vastzit, maar dat je je ruimte modulair kunt opbouwen. Houd al rekening met uitbreiding. Als de vaart er eenmaal in komt, kan het zoveel sneller gaan dan je denkt.’

Genoeg ruimte

Veel ruimte is zeker nodig als je meubelmaker bent, weet Antonissen nu. ‘Je hebt niet alleen een grote productieruimte nodig, maar ook een showroom waar je kunt laten zien wát je eigenlijk maakt. Daarom zijn we al vier keer verhuisd, die ruimte was voor ons echt een bottleneck.’ Inmiddels hebben de broers naast hun hoofdlocatie in Heeze (vlak bij Eindhoven) een tweede showroom geopend, in Nieuwkoop (Zuid-Holland).

Antonissen: ‘Zo’n mooie showroom draagt zeker bij aan ons succes, aan hoe gemakkelijk we verkopen. En de productieruimte draagt dan weer bij aan de kwaliteit van onze producten.’

Meer weten over Table du Sud? Bekijk Tabledusud.nl