Vind een bedrijfshal die past bij uw onderneming

 

Zes belangrijke vragen als u een bedrijfshal zoekt

Plafondhoogte, vloerbelasting, ligging, milieuwetgeving, demografische omgevingskenmerken: het vinden van een bedrijfshal vraagt om kennis en voorbereiding. Met deze zes vragen gaat u goed van start.

Meer ruimte: voor ervaren ondernemers en bestaande bedrijven is dit vaak dé reden voor een verhuizing. Als startende ondernemer, maar ook als u wilt uitbreiden, is het goed om te bepalen wat uw belangrijkste wens is bij het zoeken naar bedrijfsruimte. Deze vragen helpen u daarbij en zijn ook handig als voorbereiding op een eerste gesprek met een bedrijfsmakelaar.

1. Wat gaat u doen en hoeveel vierkante meters zijn er nodig?

Een stelregel of formule om het benodigde aantal vierkante meters uit te rekenen, is voor bedrijfshallen helaas niet te geven: ieder bedrijf is anders. Hoeveel ruimte er nodig is, hangt af van of u op de locatie zelf gaat produceren, wat dat is en hoeveel opslag dat vraagt. Houd met het bepalen van benodigde vierkante en kubieke meters rekening met de (minimale) afmetingen van eventuele apparatuur, inclusief voldoende ruimte voor medewerkers om veilig de machines te kunnen bedienen.

2. Aan welke technische eisen moet het gebouw voldoen?

Gaat u zware of hoge machines gebruiken? Kijk dan goed naar de hoogte van het dak en de draagkracht van de vloer. Grote machines moeten, eventueel deels gedemonteerd, door de ingang passen (en eenmaal gemonteerd natuurlijk onder het plafond). De vloer van een pand moet het gewicht van alle apparatuur en de druk die daarmee wordt uitgeoefend, kunnen dragen. Raadpleeg daarom altijd de bouwfysische kenmerken in het bouwbestek van een gebouw.

Om alle eisen voor uw bedrijfshal te bepalen, kunt u een team samenstellen van werknemers uit verschillende disciplines. Personeelszaken bijvoorbeeld, maar ook deskundigen met zicht op (werk)processen nu én in de toekomst. Aanvullend kunnen er onafhankelijke adviseurs aanschuiven zoals een bedrijfsmakelaar, een bouwkundige en een interieurontwerper. Laat hun plan eventueel nog checken door een onafhankelijke buitenstaander.

3. Waar wonen uw (toekomstige) medewerkers?

Zijn er goede mensen te vinden? Dat bepaalt voor een groot deel de ideale locatie voor uw onderneming. Zoekt u kenniswerkers of productiekrachten? Kijk hiervoor naar de demografie van een gebied. Menselijk kapitaal is belangrijk en bij relocatie of uitbreiding moet een bedrijf altijd een goede inschatting maken van de bereidwilligheid van werknemers om mee te verhuizen.

Steeds meer productiebedrijven trekken weg uit de Randstad

Bedenk of het loont om uw bedrijf in een populaire regio te vestigen. Het duurt bijvoorbeeld langer om een passend pand te vinden en de huurprijs per vierkante meter is waarschijnlijk hoger. Door uw zoekcriteria te verruimen, komt u misschien op verrassende voordelen van andere regio’s. Steeds meer productiebedrijven trekken bijvoorbeeld weg uit de Randstad.

4. Snel bij de snelweg?

Wordt uw bedrijf een paar keer per dag bevoorraad door leveranciers? Of rijden er eigen vrachtwagens om afnemers te bevoorraden? Dan is het slim om na te denken over de ontsluiting van het gebouw. Hoe gaan goederen het gebouw in en uit? Wat voor deuren zijn daarvoor nodig, of misschien zelfs loading docks? En hoelang duurt het voordat de wagens vanuit de bedrijfshal op de snelweg zitten? Of bij de haven zijn?

5. Zijn er wetten of regels die gevolgen hebben voor uw huisvesting?

U gaat op zoek naar een omgeving die bij uw bedrijf past. Maar uw bedrijf moet ook in de omgeving passen. De overheid heeft richtlijnen opgesteld en kent (toegestane) gebruiksfuncties en milieucategorieën toe aan kavels en gebieden. Voor u een pand betrekt, moet u controleren of uw bedrijf in het bestemmingsplan past.

Naarmate transacties groter worden – bijvoorbeeld bij het bouwen of betrekken van grote bedrijfshallen zoals distributiecentra – is het aan te raden om het projectteam uit te breiden. Een bouwkundige kijkt dan naar de bouwkundige staat van een gebouw en/of doet onderzoek naar de bodem. Een makelaar geeft in zo’n team overwegend advies over prijsvorming. En vaak is er een advocaat betrokken bij het opstellen van documenten, contracten en koopovereenkomsten.

6. Last but not least: hoe zit het met duurzaamheid?

Duurzaamheid staat overal hoog op de agenda. Deels omdat bedrijven uit overtuiging anders gaan produceren. Maar soms is de aanleiding financieel of voorgeschreven door nieuwe wet- en regelgeving. Zo verdelen Nederlandse gemeentes bestemmingsplannen in milieucategorieën. Bedrijven vallen binnen een bepaalde categorie en mogen zich niet op elke locatie vestigen. Weet dus binnen welke milieucategorie uw onderneming en werkzaamheden vallen én welke milieucategorie is toegestaan op de door u gekozen locatie. Dit helpt om – eventueel samen met een bedrijfsmakelaar – te zoeken naar een passend pand.

Zo begint u uw zoektocht

Heeft u bovenstaande vragen beantwoord, dan kunt u op zoek naar uw bedrijfshal. Op basis van uw eisenpakket stelt u op funda in business de juiste zoekfilters in. Voor een goede match vergelijkt u uw wensen met de beschikbare specificaties van een pand. Eigenschappen als plafondhoogte en maximale vloerbelasting (in kg/m) zijn vastgelegd in het bouwbestek of bouwdossier, geschreven door de aannemer. Bedrijfsmakelaars vullen dergelijke data ook in bij plaatsing op funda in business. Door praktische filters zoals ‘hoogte hal’, ‘vrije overspanning’ en ‘draagvermogen’ is te zien welke gebouwen aan uw wensen voldoen. Is de informatie niet expliciet vermeld? Dan kunt u die altijd opvragen bij de betreffende bedrijfsmakelaar.

Een bedrijfsmakelaar helpt u met het vinden van een bedrijfshal die precies aansluit op uw wensen en behoeften.