Vind het perfecte pand voor uw winkel

 

Gezellig straatje of koopgoot?

Uw winkelconcept staat en de producten of diensten zijn ontwikkeld. Het is tijd om een winkelpand te huren. Of misschien gaat u een tweede winkel openen in een andere stad. Stel uzelf dan eerst deze vragen voordat u op zoek gaat.

U ziet u een mooie winkelruimte te huur en heeft een afspraak gemaakt met een bedrijfsmakelaar. Is dit pand een goede keus? Met deze vragenlijst komt u beslagen ten ijs.

Hoeveel winkelend publiek heb ik nodig?

Bedenk hoeveel publiek u nodig heeft voor een goede omzet. Passantenonderzoeken in winkelstraten bepalen of het om een A-, B- of C-locatie gaat. Hiervoor wordt op verschillende momenten van de dag geteld hoeveel mensen een winkelpand passeren. Dat is van belang voor het aantal klanten dat u per dag mogelijk binnenkrijgt. A-locaties zijn in de regel drukke winkelstraten met grotere winkelketens. B-locaties liggen bijvoorbeeld aan de zijstraten van het centrum of in een winkelcentrum.

Kies ik voor een A-, B- of C-locatie?

Een A-locatie biedt door het grote aantal passanten meer omzetkansen, maar is ook duurder. Op een B-locatie is de omzet waarschijnlijk lager, maar de lagere huurprijs is gunstiger voor de marge. Behalve de ligging is ook het gevarieerde winkelaanbod op B-locaties interessant voor bijvoorbeeld kleinere speciaalzaken met een bijzonder assortiment. C-locaties liggen op een grotere afstand van het centrum met minder passanten. Daar staat een relatief lage huurprijs tegenover. Een prima keuze als uw klanten u toch wel weten te vinden of op afspraak komen.

Hoe belangrijk zijn omringende winkels?

Door goede buren krijgt u het juiste publiek: geen willekeurige passanten, maar mensen uit uw doelgroep. Niet iedere ondernemer wil concurreren met grote winkelketens. Voert u bekende merken, wees dan alert op hun regels. Zo mag er vaak maar één verkooppunt van een merk in een bepaalde straat zijn. Denk ook aan wijken die in opkomst zijn, in de buurt van andere winkels of langs belangrijke routes voor woon-werkverkeer.

Hoe bepaal ik het aantal vierkante meters?

Het aantal vierkante meters dat u nodig heeft voor uw winkelpand hangt natuurlijk af van uw product of dienst. Een sportwinkel heeft meer oppervlakte nodig dan een nagelstudio. Daarnaast is er onderscheid in de verkoopruimte, magazijnruimte en een eventuele kelder of zolder.

Uw bedrijfsmakelaar kan voor de verschillende ruimtes een goede totaalprijs berekenen

De verkoopruimte is waar klanten komen en beslaat vaak zestig tot tachtig procent van uw totale winkeloppervlakte. Onder magazijnruimte vallen ook de personeelsruimte, toiltetten en bijvoorbeeld een kantoortje. Uw bedrijfsmakelaar kan voor deze verschillende ruimtes een goede totaalprijs berekenen.

Biedt de locatie extra mogelijkheden?

Heeft u een locatie op het oog? Ga dan eerst rondkijken. Komt het winkelend publiek overeen met uw doelgroep? Ligt deze plek op de looproute van consumenten? En biedt deze locatie extra mogelijkheden? Is een winkelruimte bijvoorbeeld gevestigd naast een supermarkt, dan kan het lonen om dezelfde openingstijden aan te houden. En in een winkelcentrum worden wellicht activiteiten georganiseerd die interessant voor u zijn.

Waar moet ik op letten bij een bezichtiging?

Bekijk een winkelruimte zakelijk, maar luister ook naar uw gevoel. Check of de ruimte de juiste omvang heeft. Kunt u de buiten- of binnenkant eventueel aanpassen en voor wie zijn de kosten? Is het geheel goed onderhouden en vindt u het een prettige, inspirerende ruimte? Zou u hier als klant iets willen kopen? Ziet u uzelf hier een winkel runnen? Als het antwoord op al deze vragen ja is, heeft u een locatie met potentie gevonden.

Hoe duurzaam is het pand?

Voor kantoren geldt vanaf 2023 een verplicht energielabel C. Dit is bij winkelpanden nog niet het geval, maar de wetgeving op dit gebied wordt steeds strikter vanwege de Nederlandse Klimaatwet. Daarom loont het nu al om goed te kijken naar hoe duurzaam en energiezuinig een winkelpand is. Is de verhuurder bereid om aanpassingen te doen? Een aantal banken (Rabobank, ING) geeft korting op de financiering bij een energielabel vanaf C. En voor uzelf is een lagere energierekening natuurlijk ook een plus.

Zo begint u uw zoektocht

Stel op basis van uw wensen en eisen de juiste zoekfilters in op funda in business en ga aan de slag.

Een bedrijfsmakelaar helpt u met het vinden van een kantoor dat precies aansluit op uw wensen en behoeften.