Olburgseweg 2 -4 7225 NB Olburgen

€ 695.000 k.k.

Omschrijving

De St. Willibrorduskerk (nummer 4) met bijbehorende pastorie (nummer 2) gelegen in Olburgen zijn beide monumentaal, te weten Rijksmonument en Gemeentelijk monument. De kerk uit 1869 is een kleine neogotische pseudobasiliek gebouwd op een zandduin, heeft drie beuken:
een hoog middenschip en twee lagere zijbeuken. Het middenschip steekt wel boven de zijbeuken uit, maar de ramen geven voldoende licht in het middenschip. De neogotische ramen zijn dus in de zijbeuken aangebracht. Boven de zijbeuken zijn puntgevels geplaatst. Ook in het priesterkoor bevinden zich gotische vensters. Het licht valt naar binnen door gotische vensters met in de apsis gekleurd glas in lood en in de zijbeuken licht gekleurd glas. De middenramen stellen gebeurtenissen voor uit het leven van Jezus. Tussen de transepten zien wij aan de buitenkant van het gebouw in de zijgevels steunberen. Een steunbeer of contrefort is een muurverzwaring om de muur te versterken en de zijdelingse druk op de muur rustende gewelven, luchtbogen of kappen op te vangen en naar de fundering af te voeren. De architect van het geheel is G. te Riele uit Deventer.

De kerk wordt bekroond door een overhoeks geplaatste vierkante toren met ingesnoerde spits, recht tegenover het priesterkoor. De toren is vlak boven de voet van de spits ingesnoerd. Behalve uit esthetische overwegingen is dit ook uit praktische overwegingen toegepast. Bij een dergelijke torenspits kan het gewicht van de constructie direct rusten op de muur.

De kerk heeft een bijzonder interieur met een hoofdaltaar dat is vervaardigd door W. Mengelberg. Het Maria-altaar en Jozef-altaar welke beiden later zijn geplaatst komen eveneens uit het atelier van W. Mengelberg. Daarnaast komen onder andere de navolgende interieurzaken voor in de kerk, te weten: Godslamp, Kandelaars, Kruis op het tabernakel, Kruiswegstaties, Preekstoel, diverse Beelden, Stoeltjesklok, Kaarsenstandaard en het Orgel. Dit betreft nog maar een deel van het huidige interieur.

De naastgelegen pastorie is middels een tussenlid samengevoegd met de kerk. De pastorie vormt door uiterlijk en ligging een onlosmakelijk geheel met het kerkgebouw en is het voorbeeld van een neogotisch bouwwerk, geïnspireerd op de late gotiek van het Rijnland. Een zeer zeldzame c.q. spaarzame verschijning in de omgeving. De pastorie betreft een gemeentelijk monument. In de voortuin van de pastorie bevindt zich ondermeer een grote kastanjeboom (waren er twee) en een Mariabeeld met kind.

Het voorste deel van het buitenterrein van de kerk is bestraat c.q. verhard middels klinkers en grind. Het overgrote deel is aangelegd als tuin c.q. gazon rondom de kerk en de pastorie. Het geheel is middels een zeer fraai smedenhekwerk afgescheiden van het openbare gebied. Het gehele hek is een gemeentelijk monument.

Olburgen is een kleine plaats aan de IJssel in de Nederlandse gemeente Bronckhorst, aan de rand van de Achterhoek, tussen Dieren en Doesburg. Doetinchem en Zutphen liggen op respectievelijk ca. 19 en 18 km afstand.
Het dorp heeft circa 190 inwoners in de plaats zelf en een kleine 255 inclusief de buitengebieden. Olburgen bestond in 1996 duizend jaar.
Het dorp heeft een aantal gebouwen welke een bijzondere functie binnen de gemeenschap vervullen. Dit zijn de St. Willibrordusschool en de Sint-Willibrorduskerk. De school is tegenwoordig niet meer in gebruik als basisschool. Enthousiaste dorpelingen hebben in de school een dorpshuis gerealiseerd.

Het dorp is de laatste rustplaats van Dorothea Visser. Zij was de huishoudster van pastoor Kerkhof van 1872 tot 1876. Op de grafsteen staat dat zij gedurende haar leven de wonden van Christus droeg. Het proces van zaligverklaring opgeschort.

Olburgen biedt de toerist op twee plaatsen onderdak. Net aan de oostzijde buiten het dorp is Droompark Marina Strandbad gelegen, een vakantiepark met een haven voor de pleziervaart. De enige toegangsweg erheen loopt net ten noorden van het dorp. Verder is er minicamping 't Hofke, eveneens in oostelijke richting net buiten het dorp.
De verkeersverbinding met Dieren wordt verzorgd door het veer Dieren - Olburgen over de IJssel.

Indeling en oppervlakte pastorie (288 m2) nummer 2
Kelder:
Provisiekelder met diverse koekoeken (lichtinval);
Begane grond:
Entree, hal met bordestrap, toiletruimte onder de trap, achteringang, woonkamer met haard en schouw, serre, tweede woonkamer met schouw, bijkeuken met portaal en toiletruimte, gangzone, eetkamer, keuken met zeer eenvoudige gedateerde keukeninrichting en schouw, berging met opstelplaats cv-installatie en aansluiting witgoed, houten open trapopgang naar bergzolder;
Verdieping:
Overloop, vier slaapkamers met wastafels en deels met vaste kast(en), badkamer v.v. douche (bak met cabine), ligbad, 2e toilet, wastafel (functioneel doch gedateerd), bergzolder;
Verdieping/zolder:
Toegankelijk via luik met losse trap.

Indeling en oppervlakte kerk met sacristie (312 m2) nummer 4
Begane grond:
Hoofdingang, hal/klokkentoren met toegang tot zangkoor en overige verdiepingen met klokken, kerk met middenschip en zijbeuken, sacristie, gangzone, diverse kasten, technische ruimte, zij-entree, toiletruimte;
Verdieping:
Zangkoor met pijpenorgel.

Bijzonderheid:
Op het perceel achter de kerk en de pastorie zou eventueel nog grondgebonden woningbouw gerealiseerd kunnen worden. Een kleinschalig woningbouwproject voor de plaatselijke starters op de woningmarkt in Olburgen.

Aan deze objectinformatie kunnen geen rechten worden ontleend en deze informatie kan niet als aanbieding of offerte worden beschouwd. Indien u een aanbieding wenst, kan de makelaar deze, na goedkeuring door de opdrachtgever, op basis van specifieke gegevens verzorgen.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 695.000 kosten koper
Aangeboden sinds
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Bouw

Hoofdfunctie
Religieuze instelling
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1869

Oppervlakten

Oppervlakte
800 m²
Perceel
4.821 m²

Indeling

Woonruimte
Aanwezig (inpandig, 288 m²)

Energie

Energielabel
Niet beschikbaar

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Krijg inzicht in de bereikbaarheid van dit object vanuit bijvoorbeeld een openbaar vervoer station of vanuit een adres.

Olburgseweg 2 -4

€ 695.000 k.k.