Stationsplein 2312 AJ Leiden

€ 190 /m²/jaar
Blikvanger Premium kantoorgebouw op stationslocatie

Omschrijving

Lorentz Offices is een state-of-the-art kantoortoren die onderdak biedt aan bedrijven en hun werknemers met een dynamische, gezonde en moderne kijk op werken. Met een flexibele indeling die ontmoeten, verbinden en het delen van kennis bevordert. Waarbij in het ontwerp, de bouw en het gebruik van het pand is nagedacht over hoe het zo veel mogelijk energie geeft - en zo weinig mogelijk verbruikt. Een ideale en stimulerende werkomgeving voor kenniswerkers en bedrijven uit Leiden en omstreken, die de Spirit of Science in zich heeft.

Lorentz Offices is prominent onderdeel van de Leidse Duurzaamste Kilometer, healthy by design. Het dak wekt energie op uit de zon - mogelijk ook uit de wind - en beschikt over capaciteit om water op te slaan. Daarnaast is het beschikbaar als buitenruimte met een prachtig uitzicht over de stad. BREEAM very good (2020) en BENG-eisen worden als een ondergrens aangehouden in de verdere uitwerking van het ontwerp. In het gebruik nodigen brede, toegankelijke trappen uit tot beweging; liften zijn bewust onttrokken aan het zicht. Klimaatbeheersing is per verdieping in te stellen.

De plint wordt de levendige ontmoetingsplek van Lorentz Offices. Een kwalitatief horecaconcept (café-lounge-restaurant) verwelkomt en stimuleert de interactie tussen de gebruikers, (zaken)relaties en passanten. Het onderste gedeelte van de sokkel (twee van de vijf bouwlagen) zal naar verwachting als co-working ingevuld worden. Dit is dé plek voor de moderne flexwerker, maar ook de andere huurders kunnen van de aangeboden diensten en services gebruik maken. Denk hierbij aan het huren van vergaderruimtes die incidenteel nodig zijn. De bovengelegen vloeren zijn toegespitst op de vaste huurders van de vloeren, waarbij de vloer velden flexibel zijn in te delen. De trend was al lang gaande, maar door de pandemie heeft men de thuisomgeving definitief ontdekt voor productief geconcentreerd werken. Men is het kantoor des te meer gaan waarderen om elkaar te ontmoeten, sociale contacten te leggen en voor samenwerken. Hier past een dynamisch en gezond kantoorconcept bij.

Met de bouw van Lorentz Offices wordt een toonaangevend gedeelte afgerond van het centrale complex in het herontwikkelde Leidse Stationsgebied. Een drie-éénheid van imposante torens, verbonden door een sokkel waarin de drie torens ogenschijnlijk tot één geheel vloeien. Een fijnzinnig onderscheid is te zien in de architectuur van de bovengelegen slanke torens. Lorentz Offices, de hoogste toren van de drie, draagt in het sierrooster een verwijzing naar de Natuurkunde en de Nobelprijs die naamgever Hendrik Antoon Lorentz in 1902 ontvangst nam. Het Lorentz Complex is ontworpen door Neutelings Riedijk Architects. Dit bureau is gespecialiseerd in het ontwerpen van complexe projecten in de publieke, commerciële en culturele sector. In Leiden is Neutelings Riedijk Architects onder meer bekend door het ontwerp van het recent opgeleverde Naturalis museum in Leiden (Rijnlandse Architectuur Prijs 2019).

Locatie
Leiden is een prachtige vestingstad die zich terecht profileert als een centrum van wetenschappelijke kennis en nieuwe technologie. De aanwezigheid van de oudste universiteit van Nederland is hiervan getuige. Het historische centrum bestaat uit voorname monumentale panden, omgeven door vele grachten en singels. Het Leiden Bio Science Park, dat door ontwikkelt naar een Innovatie District, trekt (internationale) bedrijven en talent naar Leiden. De exponentiële groei van het park trekt nieuwe bedrijvigheid aan, die ook landt in het stationsgebied van Leiden. Onlangs is het commerciële team van Heineken Nederland ondergebracht in het naastgelegen pand Lorentz I.

Omgeving Lorentz bevindt zich direct aan de hoofdingang van Leiden Centraal Station, waar dagelijks meer dan 100.000 mensen de stad in- en uitreizen. Dit op een unieke plek vlakbij het Leiden Bio Science Park én de oude stad. Doordat het stationsgebied van Leiden eveneens zeer goed bereikbaar is vanuit de gehele Randstad is dit een ideale hoogwaardige vestigingslocatie voor bedrijven. Een locatie die bovendien zeer aan zal spreken als toekomstige werkplek voor jong toptalent, dat volop aanwezig is in de omgeving. In het stationsgebied bestaat een functiemix van wonen, werken en ontspannen. Het gebied van de spoorzone ontwikkelt zich de komende jaren naar een toekomstbestendig en aantrekkelijk zakendistrict waar ruimte is voor ontmoeting en verbinding. De charme van de oude stad met haar grachten, singels, horeca en musea ligt op een steenworp afstand. De gemeente Leiden heeft, in haar nog vast te stellen Gebiedsvisie Stationsgebied, ingrijpende plannen neergelegd om het stationsgebied sterk te vergroenen en om vele straten, pleintjes en parkjes een kwaliteitsimpuls te geven. Hiermee wordt het een zeer aangenaam gebied om te verblijven en om in af te spreken.

Bereikbaarheid
Lorentz offices is direct gelegen aan de hoofdingang van Leiden Centraal station. Voor personen die te fiets naar Lorentz Offices komen, wordt er een uitgebreide fietsvoorziening gerealiseerd. Voor auto’s zijn er 27 plekken in Lorentz I beschikbaar. Uitbreiding is mogelijk in overleg. Er is voldoende parkeergelegenheid in nabijgelegen garages.

Per trein:
- 15 minuten vanaf Schiphol Airport.
- 23 minuten vanaf Amsterdam Zuid.
- 33 minuten vanaf Rotterdam Centraal.
- 9 tot 12 minuten vanaf Den Haag NOI/CS.
- 43 minuten vanaf Utrecht Centraal.

Per auto:
- 25 minuten vanaf Schiphol Airport.
- 33 minuten vanaf Amsterdam Zuid.
- 45 minuten vanaf Rotterdam Centraal.
- 25 minuten vanaf Den Haag NOI/CS.
- 53 minuten vanaf Utrecht Centraal.

Oppervlak
Begane grond: ca. 450 m² vvo
1e t/m 5e verdieping: ca. 1.200 m², te huur vanaf ca. 600 m²
6e t/m 20e verdieping: ca. 800 m², te huur vanaf ca. 400 m²
Totaal: ca. 19.000 m²
De vloeren zijn onderling te verbinden en flexibel in te delen.

Het gebouw is flexibel in te delen, om zowel corporates, mid-sized als ondernemingen van een bescheiden formaat van een passende en prettige werkplek te voorzien. Indien een grote huurder (anchor tenant) zich aandient, kan er een tailor made ontwerp worden gemaakt waarin de voorkeuren worden verwezenlijkt. Dat vertaalt zich in een stevige commitment. Voor huurders van een bescheiden oppervlakte zal dit commitment conditioneel zijn.

Faciliteiten
• Brede, uitnodigende trappen- aan het zicht ontnomen liften;
• Ultramodern ventilatiesysteem;
• Grote, flexibel in te delen vloer velden;
• Vloer velden zijn door het aanbrengen van interne trappen gemakkelijk met elkaar te verbinden;
• Levendige & uitnodigende plint met horeca;
• Flexibele vergaderfaciliteiten in de sokkel;
• Serviceconcept in de sokkel, speciaal voor de moderne flexwerker;
• Hospitality met gecombineerde lunch- en werkplekken;
• 27 parkeerplaatsen in de aangrenzende garage van Lorentz 1;
• Ruime parkeergelegenheid in nabij gelegen parkeergarages;
• Ruime fietsenstalling.

Kenmerken
• Healthy by design: in ontwerp, bouw en gebruik gericht op gezondheid;
• Onderdeel van de Leidse Duurzaamste Kilometer;
• Ambitie is BREEAM Excellent (2020) 4 sterren;
• Gunstig gelegen te midden van Centraal Station, historische binnenstad en Bio Sience Park;
• Aantrekkelijke locatie voor aantrekken en behoud van toptalent;
• Aanvullende energie vanuit WKO;
• BENG (bijna energie neutrale gebouwen) is de ondergrens;
• Materiaalgebruik wordt beperkt en wordt geregistreerd met het oog op hergebruik;
• Gescheiden afvalinzameling;
• Lage servicekosten door energiezuinige voorzieningen;
• Duurzaam en multifunctioneel dak.

Opleveringsniveau
Casco oplevering, dat wil zeggen per verdieping:
• een natte groep (toiletten) conform plattegronden en PVE (inclusief wanden, afwerkvloer, vloertegels, sanitair, verlaagd plafond). De overige ruimten bestaan uit ruwe betonvloeren, wanden, kolommen, zonder plafond;
• aansluitpunt voor voorzieningen t.b.v. individuele ventilatie, centraal bij de kern/trappenhuis;
• standaard aansluitpunten voor WKO verwarming (Lorentz fase 1), water, elektra, telefonie/cai & riolering (excl. De energie meters).

Bestemming/gebruik
Kantoor.

Huurvoorwaarden

Vraaghuurprijs kantoorruimte:
Vanaf € 190,- per m² per jaar, te vermeerderen met de wettelijk verschuldigde omzetbelasting.

Parkeerplaatsen:
€ 2.000,- per parkeerplaats per jaar, te vermeerderen met de wettelijk verschuldigde omzetbelasting.

Servicekosten
Nader overeen te komen.

Huurtermijn
10 jaar met de verlengingsmogelijkheden van telkens 5 jaar.

Huurprijsbetaling
Per kwartaal vooruit.

Huurprijsaanpassing
Jaarlijks, voor het eerst één jaar na ingangsdatum huurovereenkomst, conform het prijsindexcijfer Alle Huishoudens (2015=100), gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek te Voorburg/Heerlen.

Zekerheidstelling
Bij ondertekening van de huurovereenkomst zal huurder een bankgarantie stellen of waarborgsom storten ter grootte van een bruto betalingsverplichting van drie maanden huur.

Huurcontract
Model ROZ (Raad voor Onroerende Zaken).

BTW
Verhuurder wenst te opteren voor BTW-belaste huur en verhuur. Ingeval huurder de BTW niet kan verrekenen zal de huurprijs in overleg met huurder worden verhoogd ter compensatie van de gevolgen van het vervallen van de mogelijkheid om te opteren voor BTW-belaste verhuur.

Oplevering
Vanaf medio 2024 (casco).

Parkeervoorzieningen
27 parkeerplaatsen in de aangrenzende garage van Lorentz 1. Tevens ruime parkeergelegenheid in nabijgelegen parkeergarages.

Kenmerken

Overdracht

Huurprijs
€ 190 per vierkante meter per jaar
Oorspronkelijke huurprijs
€ 180 per vierkante meter per jaar
Servicekosten
Geen servicekosten bekend
Aangeboden sinds
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Hoofdfunctie
Kantoor
Soort bouw
Nieuwbouw
Bouwjaar
Momenteel in aanbouw

Oppervlakten

Oppervlakte
19.000 m² (in units vanaf 400 m²)

Indeling

Aantal bouwlagen
20 bouwlagen
Voorzieningen
Airconditioning, mechanische ventilatie, topkoeling, inbouwarmaturen, liften, toilet, pantry en verwarming

Energie

Energielabel
Niet beschikbaar

Omgeving

Ligging
Kantorenpark en stationslocatie
Bereikbaarheid
Bushalte op minder dan 500 m, NS Intercitystation op minder dan 500 m en snelwegafrit op 500 m tot 1000 m

Parkeergelegenheid

Parkeerplaatsen
27 overdekte parkeerplaatsen

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Krijg inzicht in de bereikbaarheid van dit object vanuit bijvoorbeeld een openbaar vervoer station of vanuit een adres.